Ανδρέας Τσώκος: Αντίστροφη μέτρηση για το Γεωπάρκο στη Λαυρεωτική

Νέοι «πόλοι», φορτωμένοι με πολύτιμες πληροφορίες για τον μακρινό μας πλούτο, εμπλουτίζουν τον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής. Η ιστορία της γεωλογίας και των μεταλλείων του Λαυρίου ετοιμάζονται να αφηγηθούν την εξέλιξη του πολιτισμού μας!

Τον Οκτώβριο θα ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο στους Θρακομακεδόνες και ταυτόχρονα έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση να παραδοθεί στο κοινό το Γεωπάρκο στη Λαυρεωτική, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της γεωμεταλλευτικής μας κληρονομιάς.

Σε μια πρωτοποριακή σύμπραξη, η Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Λαυρεωτικής συνέθεσαν μια πολύ σημαντική πρόταση ώστε η περιοχή να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μια απόφαση που εντός του 2021 θα έχει ληφθεί.

Δημόσιο συμφέρον

«Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι μια συνεχής προτεραιότητα. Η καθημερινότητα των εργαστηρίων μας περιστρέφεται γύρω από τη βασική γεωλογική έρευνα, την παρακολούθηση των υπόγειων υδάτων της χώρας, τα καταστροφικά φαινόμενα από φυσικές καταστροφές, την κοιτασματολογία, τη γεωθερμία και φυσικά την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς» περιγράφει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ανδρέας Τσώκος και μας ξεναγεί στα μεγάλα έργα πολιτισμού, γεωλογικής και μεταλλευτικής ιστορίας της χώρας που αφηγούνται τουλάχιστον 6.000 χρόνια παρουσίας.

https://www.multi-news.gr

Αρέσει σε %d bloggers: