Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ένας έπαινος για τον συμπολίτη μας μουσικό Θεόδωρο Λεμπέση

Σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του συμπολίτη μας μουσικού Θεόδωρου Λεμπέση θα παρουσιασθεί το έργο του μεγάλου μας ποιητή, παγκόσμιου Έλληνα, Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» μέσα στο Κάστρο της Μονεμβάσιας-ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή- από την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου, την Κυριακή και Δευτέρα 18 και 19 Ιουλίου 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Μπράβο Θοδωρή το Λαύριο είναι υπερήφανο για σένα.

Υ.Γ. Επειδή η μνήμη είναι η κιβωτός της πατρίδας μας, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο παππούς του Θοδωρή-Θεόδωρος Λεμπέσης και αυτός-υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Λάρισα. Εκτελέστηκε στο Κούρνοβο στις 6  Ιουνίου 1943 με άλλους 6 Λαυριώτες, ανάμεσα στους 106 Έλληνες πατριώτες-όλοι κρατούμενοι- Ανδρέα Αλεξάνδρου, Αθανάσιο Αποστόλου, Παναγιώτη Γκιώκα, Νικόλαο Μαμαγκιά, Πρίαμο Μουράτη, Νικόλαο Μπούρδα.

Θοδωρή, με το θάρρος που είχες υπάρξει μαθητής μου στο Γενικό Λύκειο Λαυρίου, σκέψου αν πρέπει να αφιερώσεις αυτό το μουσικό έργο σου πάνω στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου (το επίγραμμα στο Κούρνοβο είναι γραμμένο από τον ίδιο ποιητή) στους 106 εκτελεσμένους, στους 7 Λαυριώτες και στον παππού σου.

Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ Ιστορίας