Εκδικάζεται από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου το αίτημα προσωρινής διαταγής απαγόρευσης εγκατάστασης αιολικού σταθμού στο Πάνειο όρος

Μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των δικαστηρίων στις προσφυγές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχειρίσεως Κοινής και Συνιδιοκτησίας Καλυβίων Θορικού Αττικής εναντίων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος ο κοινός αγώνας για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής συνεχίζεται.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 11:00 πμ εκδικάζεται από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου το αίτημα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης ενεργειών της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ στο επίδικο σημείο, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για προσβολή της νομής ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού. Η αίτηση αυτή εκδικάζεται την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 στις 10:00 πμ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Πάνειο Όρος προστατεύεται με το ΦΕΚ 121/2003 ως Ζώνη Α απολύτου προστασίας ορεινών όγκων.  Κατά συνέπεια απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Επίσης, ιδιοκτήτης και νομέας της περιοχής είναι οι κάτοικοι των Καλυβίων, δια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού,  οπότε οι ενέργειες της εταιρείας πραγματοποιούνται χωρίς νόμιμο δικαίωμα. Η δε έκταση όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικού σταθμού έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα και οι εργασίες της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ, πραγματοποιούνται χωρίς να έχουν συνταχθεί αναγκαίες προβλεπόμενες μελέτες.

Θεωρούμε ότι τα έργα ΑΠΕ θα πρέπει να εγκρίνονται και να υλοποιούνται στη βάση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη το ενεργειακό δυναμικό της εκάστοτε περιοχής, θα σέβεται τις διεθνείς και εθνικές συμβάσεις προστασίας του φυσικού πλούτου αλλά και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Η σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.  Ωστόσο η μεταστροφή  στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς σχεδιασμό και σεβασμό στη βιοποικιλότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος αποτελεί μια καταστροφική επιλογή.

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να παραστούν στο αυριανό δικαστήριο όπως επίσης και στο δικαστήριο της 5ης Αυγούστου στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου ,προκειμένου να υπερασπιστούμε με τη φυσική μας παρουσία το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Αρέσει σε %d bloggers: