Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λαυρεωτικής: Κύμα καύσωνα και κίνδυνος πυρκαγιάς

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα επηρεάσουν και την περιοχή της Αττικής.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Οι πολίτες παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κλπ. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακόμα ενημερώνουμε ότι προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς απαγορεύεται το κάπνισμα των κυψελών και η χρήση πυρός σε αγροτικές δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ειδικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καύσωνα συμβουλεύουμε τους πολίτες:

  • Παραμονή σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου και ανοιχτόχρωμων ρούχων από ύφασμα που διευκολύνει τον αερισμό του σώματος και την εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Κατανάλωση ελαφρών γευμάτων με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Λήψη άφθονων υγρών, νερού και χυμών φρούτων, ιδιαίτερα από βρέφη και ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.