Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ως κινηματογραφικό έργο στο Μουσείο της Ακρόπολης προβλήθηκε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέθεσε τη μουσική για τη συναυλία «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», η οποία προβλήθηκε ως κινηματογραφικό έργο πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα. Ο Οδυσσέας Ελύτης αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για αυτή την συναυλία, καθώς το ομότιτλο ποιητικό του έργο εξυμνεί τη ζωή και το θάνατο, στοιχεία που ο ποιητής συμβολίζει με τα 7 χρώματα της ίριδος.

Ανδρέας Ροδίτης, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Φλωράκης.
Ανδρέας Ροδίτης, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Φλωράκης.

Η συναυλία διεξάχθηκε πέρυσι το φθινόπωρο στον Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου έγινε και η κινηματογράφησή της από τον Κιούκα. Η ταινία ξεκινά με την εκτέλεση του ομηρικού ύμνου στον Ποσειδώνα, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον Παπαδημητρίου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρουσία του στον ξακουστό αρχαίο ναό του Σουνίου. Στην επίσημη προβολή του έργου στο Μουσείο της Ακρόπολης παρευρέθηκαν διακεκριμένοι καλεσμένοι, όπως ο Κώστας Μακεδόνας, η Βερόνικα Δαβάκη, αλλά και η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο στενός συνεργάτης του Παπαδημητρίου, Γιώργος Φλωράκης, που συμμετείχαν στην ταινία.

Ο ίδιος ο Παπαδημητρίου δήλωσε πώς οι συνθέσεις των «Παραλλαγών πάνω σε μιαν αχτίδα» είναι αφιερωμένες στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη. Την συναυλία συνόδευσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

Το ERTFLIX θα προσθέσει σύντομα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του την ταινία, με περιορισμένες μεταδόσεις.

https://www.athinorama.gr
Αρέσει σε %d bloggers: