Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΣύλλογοιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εξωραϊστικός Σύλλογος “Μεγάλα Πεύκα”: Ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες

Αξιότιμοι

Ζητάμε να ασχοληθείτε με το ζήτημα της πρόσφατης ανάρτησης των δασικών χαρτών που έχει αναστατώσει τον κόσμο της εκτός των Αθηναϊκών τειχών χώρας.

Εν συντομία:

  1. Το Υπουργείο ανέθεσε σε κάποιον ανάδοχο τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
  2. Ο ανάδοχος έλαβε υπόψιν του λάθος στοιχεία (το αναγνωρίζει το Υπουργείο) και αγνόησε συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν υποβάλει οι Δήμοι της χώρας.
  3. Αποτέλεσμα οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να έχουν πρόδηλα και προφανή λάθη. Η τάξη μεγέθους των λαθών είναι του 70%, ήτοι 7/10 περιπτώσεις που εμφανίζονται ως δασικές είναι λάθος (προφανές και πρόδηλο …)
  4. Το Υπουργείο το γνωρίζει όπως και οι αρχές της τοπική αυτοδιοίκησης.
  5. Αντί άλλης ενέργειας το Υπουργείο (αρμόδιος υφυπουργός Ταγαράς) «πετάει το μπαλάκι στους πολίτες», καθώς ζητά τώρα από αυτούς να επισημάνουν τα λάθη και να προβάλλουν αντιρρήσεις/ενστάσεις πληρώνοντας το παράβολο (που για αγροτικές περιπτώσεις λόγω των εκτάσεων δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό) και βέβαια το κόστος των υπηρεσιών των έμπειρων δασολόγων, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς και το κόστος των συνοδευτικών εγγράφων. Το κόστος μιας ενστάσεως λοιπόν κατά μέσο όρο θα κυμανθεί σε 1,000 Ευρώ Σε καιρούς δύσκολους και σε δοκιμαζόμενα νοικοκυριά (οι αποδέκτες των λαθών είναι γεωργοί, βοσκοί και χαμηλών εισοδημάτων εργαζόμενοι σε περιοχές όπως η Λαυρεωτική (στην οποία και ανήκει ο δικός μας σύλλογος)
  6. Επιπλέον όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση των αντιρρήσεων (θα πάρει μερικά χρόνια να εκδικαστούν όλες οι αντιρρήσεις) οι ιδιοκτησίες θα εμφανίζονται ως αμφισβητούμενες (δασικές)
  7. Ο κρατικός μηχανισμός θα επιβαρυνθεί με πάνω από 1 εκατομμύριο ενστάσεις (ίσως λέμε και λίγο) που θα πρέπει να αξιολογηθούν
  8. Και για όσους αμελήσουν για οποιοδήποτε λόγο (εντός 3+6 μηνών) να προβάλουν αντιρρήσεις οι ιδιοκτησίες τους χάνονται !

Επειδή τα ανωτέρω δεν συνάδουν με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και το νέο ήθος διακυβέρνησης που ευλόγως ευαγγελίζεται η παρούσα κυβέρνησή μας, σας παρακαλούμε να δείτε και εσείς το ζήτημα από την πλευρά σας ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα από το Υπουργείο. Ειδικότερα θα πρέπει το Υπουργείο να αναστείλει την ισχύ των δασικών χαρτών, να ζητήσει από τον Ανάδοχο να διορθώσει τα πρόδηλα σφάλματα επί τη βάση των σωστών αεροφωτογραφιών και το υλικό που έχουν υποβάλει ήδη οι Δήμοι και να διορθωθεί έτσι το 70% των σφαλμάτων των δασικών χαρτών, για όσα δε απομείνουν να ισχύσει εκ νέου η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σήμερα.

 Για περισσότερες πληροφορίες στο θέμα αντί πολλών μιλήστε με κάποιο δασολόγο να σας εξηγήσει (σημειώστε ότι έχουν ήδη στήσει μαγαζάκια πολλοί από αυτούς για να παράσχουν υπηρεσίες). Επίσης σας προτείνουμε να μιλήσετε και με τους Δημάρχους Λαυρίου (Δημήτρης Λουκάς) και Σαρωνικού (Φιλίππου) που από επαφές που είχαμε μαζί τους γνωρίζουν καλά το θέμα και προτίθενται να λάβουν πολιτική δράση.

Είμαστε και εμείς στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες

Με τιμή

Για το Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μεγάλα Πεύκα Κερατέας

Ο Πρόεδρος                          Η Γενική Γραμματέας
6975885056                              6936888009
Μανώλης Τσακίρης              Όλγα Παπαδόγιαννη
Ταμίας της Ένωσης Ανταποκριτών
Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού