Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στα έργα που εκτελούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής

Σειρά σημαντικών έργων που υλοποιούνται στον Δήμο Λαυρεωτικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 34 εκ. ευρώ, επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κερατέας με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ. Μάρκου, Αντιδημάρχους, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ. Αυγερινού, της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Χωρικού Σχεδιασμού και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Θ. Κατσιγιάννη, οι οποίοι συνόδευαν τον Περιφερειάρχη.

Κατά τη σύσκεψη ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αλλά και για τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή, μετά από πολλά χρόνια που είχαν «παγώσει» και ξεμπλόκαραν το τελευταίο διάστημα, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών της διοίκησης της Περιφέρειας, λύνοντας σημαντικά προβλήματα της περιοχής.

Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στα σημαντικά έργα αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης οικισμών του Δήμου Λαυρεωτικής όπου δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση από το 1992 οπότε και κατασκευάστηκαν, στην υλοποίηση αθλητικών υποδομών αλλά και έργων ανάδειξης και αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων και Ιερών Ναών, στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και στα έργα αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κερατέας, με ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή. Μετά από δεκαετίες εντάσσονται στο σχέδιο πόλης πολλές περιοχές της Λαυρεωτικής

Παράλληλα η συζήτηση εστιάστηκε στην ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών περιοχών του Δήμου Λαυρεωτικής μετά από δεκαετίες αναμονής και κατόπιν της σχετικής χρηματοδότησης από πλευρά της Περιφέρειας των σχετικών πολεοδομικών μελετών. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι υπεγράφη πρόσφατα η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Π.Ε.2 στις θέσεις «ΠΕΤΑ», «ΓΗΠΕΔΟ», «ΒΑΛΜΕΣΑ», «ΑΜΑΧΑΙΡΗ», «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται ο πολεοδομικός σχεδιασμός των περιοχών «Αγ. Μαρίνα-Πανόραμα-Τουρκολίμανο», «Περγιάλι-Τσονίμα-Τρεχαντιέρα», «Βρωμοπούσι-Καλοπήγαδο» του Δήμου Κερατέας, «Οξυγόνο», Πράσινη Αλεπού» , «Άνω Όρια» του Δ. Λαυρεωτικής. «Δίνουμε αξία στις περιουσίες των κατοίκων έμπρακτα που παρέμεναν όμηροι γραφειοκρατικών προβλημάτων και αυτό θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά μας» σχολίασε ο Περιφερειάρχης».

Επίσκεψη σε σημαντικά έργα σε Κερατέα και Λαύριο 

Ακολούθως ο κ. Πατούλης πραγματοποίησε μαζί με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής αυτοψία σε έργα που εκτελούνται στην Κερατέα και το Λαύριο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Ειδικότερα επισκέφθηκε το Διατηρητέο Κτίριο «Οικία Μπία» όπου θα γίνουν έργα αποκατάστασης, το Γήπεδο 9×9 που θα κατασκευαστεί στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας, τα έργα αντικατάστασης τμημάτων των δικτύων ύδρευσης των οικισμών Κερατέας, Αγ. Γεωργίου και Άρι του Δήμου Λαυρεωτικής.

Όπως ενημερώθηκε ο κ. Πατούλης κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης Λαυρεωτικής,τα έργα ολοκληρώνονται τέλη Φεβρουαρίου και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο να σταματήσει το φαινόμενο διαρροής πολλών εκατοντάδων κυβικών νερού.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τα υπό εξέλιξη έργα αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κερατέας, παρεμβάσεις που αλλάζουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης μετέβη στο Λαύριο όπου επισκέφθηκε τα έργα αποκατάστασης της «Γαλλικής Σκάλας» Λαυρίου, ένα εμβληματικό τοπόσημο με σημαντική ιστορία, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου όπου έγιναν έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακατασκευής, τα έργα ανάπλασης στα γήπεδα «Βογιατζής» και «Ραφιάς», καθώς και τα έργα ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: Σήμερα είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε μαζί με τον άξιο Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ. Λουκά, τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ. Αυγερινό και τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Ε. Κοσμίδη και Θ. Κατσιγιάννη πολύ σημαντικά έργα που εκτελούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Νωρίτερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Δημαρχείο, διαπιστώσαμε πως αποτέλεσμα της πολύ γόνιμης και αγαστής συνεργασίας που έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου με τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, είναι η υλοποίηση σε γρήγορους ρυθμούς σημαντικών έργων που αλλάζουν ριζικά την πόλη και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, σύμφωνα πάντα και με το όραμα του Δημάρχου Δ. Λουκά.

Ήδη, πολλά έργα αθλητικά, πολιτιστικά αλλά και έργα υποδομής εκτελούνται, με συνολικό προϋπολογισμό 34 εκ. ευρώ. Παράλληλα υλοποιούμε παρεμβάσεις που προασπίζουν την οδική ασφάλεια και συμβάλλουν στην ανάδειξη εμβληματικών τοπόσημων της πόλης. Ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο όμως έχουν και οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης μεγάλων εκτάσεων, μέσα από τη χρηματοδότηση των σχετικών πολεοδομικών μελετών από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στο να δοθεί αξία στις περιουσίες των κατοίκων και να αναβαθμιστεί σημαντικά η ευρύτερη περιοχή. Με το Δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουμε εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο να συμπορευόμαστε προκειμένου να υλοποιηθούν και άλλα έργα στο μέλλον που θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της πόλης. Η Αττικής αλλάζει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους ρυθμούς, προς όφελος των πολιτών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς τόνισε τα εξής: Σήμερα είμαστε εδώ στο Δήμο Λαυρεωτικής μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Πατούλη, Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της περιφέρειας, αντιδημάρχους και Δημοτικούς συμβούλους. Επισκεφθήκαμε σημαντικά έργα που εκτελεί η Περιφέρεια, με προϋπολογισμό περίπου 35 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που ήδη  εκτελούνται και άλλα που είναι υπό δημοπράτηση.

Στην Κερατέα είδαμε τα έργα αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής αλλά και το υπό κατασκευή δημοτικό γήπεδο 9 X 9 τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Παράλληλα συζητήσαμε και έγινε εκτενής αναφορά στις πολεοδομικές μελέτες για την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, τόσο αυτές που υλοποιούνται όσο και άλλες που θα ξεκινήσουν.

Ακολούθως μεταβήκαμε στο Λαύριο, προκειμένου να δούμε από κοντά το έργο αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας Λαυρίου, ένα εμβληματικό έργο του Άιφελ το οποίο χρονολογείται από το 1877 και έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας με κόστος 5 εκατομμυρίων. Η μελέτη ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο με χρηματοδότηση του δήμου. Πρόκειται για ένα έργο ώριμο και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα αναστήλωσης.

Παράλληλα, εδώ στο Λαύριο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί πολλά αθλητικά έργα, όπως είναι το στάδιο, έργα πολιτισμού όπως το μουσείο Βαλσαμάκη, παιδικές χαρές και πολλά άλλα έργα που θα δούμε στη συνέχεια. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό της Περιφέρειας που εργάζεται με αυταπάρνηση και στον Περιφερειάρχη βέβαια τον κ. Πατούλη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έχει δείξει ενδιαφέρον για όλους τους δήμους, αλλά ιδιαίτερα έχει δρομολογήσει σημαντικά έργα στο δικό μας δήμο.

Τα στελέχη του δήμου και της Περιφέρειας, όλοι μαζί σε συνέργεια και καθημερινή υποδειγματική συνεργασία προχωρούμε τα  έργα έχοντας βέβαια την πολιτική βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη και την απαραίτητη χρηματοδότηση. Σε διαφορετική περίπτωση,όλα θα είχαν μείνει στα χαρτιά. Αποδεικνύεται έμπρακτα, το  πόσο αποτελεσματική είναι η καλή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Πάμε πολύ καλά και θα πάμε πολύ καλύτερα γιατί πιστεύουμε στο όραμά μας και πρέπει να δώσουμε όλη μας την ενέργεια προς όφελος των πολιτών.

O Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός επισήμανε, μεταξύ άλλων: Βρισκόμαστε στον Δήμο Λαυρεωτικής όπου είδαμε μια σειρά έργων τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Πήγαμε σε πολλά έργα στην Κερατέα και τώρα είμαστε εδώ στη «Γαλλική Σκάλα», το οποίο είναι ένα εμβληματικό έργο, με ιστορία πάνω από 120 χρόνια, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Άιφελ. Είναι χαρά μας, που σήμερα μαζί με τον Περιφερειάρχη μας τον Γιώργο Πατούλη, ήρθαμε να δούμε όλα αυτά έργα που βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και πολλά άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προς το καλό των πολιτών της Λαυρεωτικής και όλης της Αττικής.