Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Lavriaki.gr
ΒΒΕΜΕκδηλώσειςΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στο Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο, που λειτουργεί με την ενεργό συμπαράσταση του Δήμου Λαυρεωτικής και του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του ΕΜΠ πραγματοποίησε, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, την καθιερωμένη δέηση για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των Μεταλλωρύχων, χοροστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Πατρός Κωνσταντίνου Συρίγου από τον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Από νωρίς το πρωί, στην είσοδο της στοάς, που βρίσκεται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, άρχισαν να συγκεντρώνονται πρώην εργαζόμενοι της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου καθώς και πολλοί φίλοι του Μουσείου.

  Στις 11:00 πμ τελέστηκε η δέηση  μπροστά στη μικρή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, που πρώην εργαζόμενοι της Γ.Ε.Μ.Λ είχαν τοποθετήσει στο βράχο κοντά στην είσοδο της στοάς.

Ακολούθησε, στο κτήριο της Επίπλευσης, εντός του ΤΠΠΛ, το καθιερωμένο κέρασμα με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες και τους άρτους, με την ιδιαίτερη φροντίδα των κ.κ. Μανώλη και Σωτήρη Βαμβακούση.

Έτσι οι πρώην εργαζόμενοι της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου ξανάζησαν συγκινημένοι, στιγμές από την εορταστική εκδήλωση που διοργάνωνε, κάθε τέτοια μέρα, η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, φέρνοντας στη μνήμη τους και όλους εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν είναι πλέον κοντά τους.

  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος του Δήμου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ορυκτοφίλων Αγ. Κωνσταντίνου κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Διευθυντής του ΤΠΠΛ κ. Ασημάκης Χαδουμέλλης ο οποίος μετέφερε και χαιρετισμό του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ Καθηγητή κου Δημητρίου Καλιαμπάκου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός με τη σύζυγό του, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θηραίων κ.κ. Κατερίνα Χαροκόπου και Μανώλης Βαμβακούσης, ο Πρόεδρος του Σύλλογου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών κ. Μίμης Δεληγιάννης , οι κ. κ. Αντώνης Μώρογλου και Αθανάσιος Ρουμπάνης από το Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών Λαύριο – Αλέξινατς, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Χορωδίας Λαυρίου κ.κ. Χάρης Συρίγος και Μανώλης Μαρκουλής, ο κ. Ηρακλής Κατσάρος, ερευνητής της μεταλλευτικής Ιστορίας του Λαυρίου, καθώς και εκπρόσωποι από άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς της Λαυρεωτικής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους Συνεργάτες, Φίλους, Υποστηρικτές και Εθελοντές του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου που στήριξαν για άλλη μια φορά τη σημαντική αυτή εκδήλωση.