Λαύριο: Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο Πρυτάνεων

«Θερμή υποδοχή» επεφύλαξαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στη Σύνοδο Πρυτάνεων που διεξάγεται στο Λαύριο. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την στοχευμένη πολιτική επιλογή να συνεδριάζουν οι Πρυτάνεις σε απομακρυσμένους χώρους πλήρως αποκλεισμένους από την αστυνομία η φωνή των φοιτητών ακούστηκε δυνατά.

Στο στόχαστρο βεβαίως των φοιτητών το ακραίο νεοφιλελεύθερο πακέτο μέτρων που φιλοδοξεί να ισοπεδώσει την δημόσια και δωρεάν παιδεία στη χώρα αλλάζοντας άρδην τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Ένα πακέτο σχεδιασμένο από τους πιο συντηρητικούς κύκλους της ΝΔ που βρήκε πρόθυμους πολλαπλασιαστές του στο ίδρυμα Μποδοσάκη, γνωστούς για τις απόψεις τους έλληνες πανεπιστημιακούς αλλά και τη Προδερία της Δημοκρατίας η οποία επέλεξε αντί του υπερκομματικού και ενοποιητικού ρόλου που θα έπρεπε να έχει να καταστεί εργαλείο στα χέρια των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών.

Ακούστηκε δυνατά η φωνή των φοιτητών

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την επιλογή των Πρυτάνεων να συνεδριάζουν πραγματικά στη μέση του πουθενά οι φωνή των φοιτητών ακούστηκε δυνατά.

Στο χώρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη που προς το παρόν απαγορεύει στους φοιτητικούς συλλόγους να προσεγγίσουν τη συνεδρίαση και να επιδώσουν τα αιτήματα τους στους πρυτάνεις και την Υπουργό. Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το δημοκρατικό διάλογο η κ. Κεραμέως…

Πρωτοφανή μέτρα καταγγέλλει ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς 

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Σε κατάσταση πολιορκίας το Λαύριο

Σε κατάσταση πολιορκίας τελεί η πόλη μας, το Λαύριο, καθώς η Αστυνομία με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο, λόγω της επίσκεψης της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, εφαρμόζει σχέδιο πλήρους αποκλεισμού.

Είναι η πρώτη φορά που  αναπτύσσεται στην πόλη μας τέτοιος αποκλεισμός, ενώ υπενθυμίζω ότι το Λαύριο κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί Πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Ως εκ τούτου, απαίτησα από τον Αστυνομικό Διευθυντή να άρει τα μέτρα αποκλεισμού – διότι αυτά δεν ονομάζονται μέτρα προστασίας- της πόλης μας και των δημοτών μας. Πολύ ειδικότερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας το να ‘’μην κινείται ούτε κουνούπι ‘’ μέσα στην πόλη εκτός από απαράδεκτο, καθίσταται και επικίνδυνο.

Ως δήμαρχος Λαυρεωτικής διαμαρτύρομαι έντονα προς όλους τους αρμόδιους αυτού του σχεδίου και καλώ και την  πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Προστασίας του  Πολίτη και Παιδείας να τοποθετηθούν.

Οι δημότες μας είναι πάντα φιλόξενοι προς όλους, αλλά και πάντα διεκδικητικοί όταν καταστέλλονται τα αυτονόητα δημοκρατικά τους δικαιώματα.Οι δε δημοκρατίες έχουν πάντα τρόπους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες διαμαρτυρίες, σίγουρα πάντως δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τρόπους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ένα από τα σημεία που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεθόδευση και η επιχειρηματολογία του «Σχεδίου Αλλαγών» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη ή αλλιώς των μαζικών συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών τμημάτων που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας.

Μετά την εκκένωση… έρχεται η συρρίκνωση! Η υπουργός Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη στη βάση α) των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ, β) των προτάσεων των ίδιων των ΑΕΙ, γ) της εισήγησης της ΕΘΑΑΕ που λαμβάνει υπ’ όψιν της και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, εδώ και αρκετό καιρό, την «αναδιάταξη» του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κοντολογίς της δραστικής μείωσης τμημάτων και σχολών αλλά και της αλλαγής του περιεχομένου και της κατεύθυνσής τους. Κατεύθυνση που οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν είναι ξένη από τη ιδεολογική και πολιτική «γραμμή» της Κυβέρνησης όπως έχει διατυπωθεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Η «αναδιάρθρωση» made by Κεραμέως εκτός από λουκέτα και συγχωνεύσεις σημαίνει και δημιουργία τμημάτων δυο ταχυτήτων. Να τι προβλέπει το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021: «Στο πλαίσιο διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, δημιουργούνται προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας, με προσανατολισμό στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης». Είναι φανερό ότι σε αυτήν την κατηγορία θα ενταχθούν, σταδιακά, τμήματα που δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτησης της κατώτατης βάσης εισαγωγής.

Η μεθόδευση του ΥΠΑΙΘ

Την αναγκαιότητα του «επανασχεδιασμού» του ακαδημαϊκού χάρτη με τη μέθοδο της «λιποαναρρόφησης» ήρθε σαν από μηχανής – Κεραμέως θεός να την επικαιροποιήσει ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων  λόγω της θεσμοθέτησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που αποψιλώνουν περίπου 100 Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ήδη, το ΥΠΑΙΘ, επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης να μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα Θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Όσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν.

Έτσι το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι το επόμενο χρονικό, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, θα έχουμε «ζυμώσεις» μεταξύ της Ν. Κεραμέως και πρυτάνεων για τα τμήματα που «καίγονται» από την ΕΒΕ και τα 37 τμήματα του Γαβρόγλου που κρατιούνται στο «μούσκιο».

Οι διεθνείς κατατάξεις αξιολόγησης κριτήριο για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στον συναγωνισμό των διεθνών κατατάξεων αξιολόγησης εισέρχονται και επισήμως, με υπουργική σφραγίδα, τα Ελληνικά ΑΕΙ. Η θέση τους θα αποτελεί ένα εκ των 15 κριτηρίων αξιολόγησης για να λάβουν το 20% της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης από το 2022.

Ειδικότερα, εντός των ημερών αναμένεται να οδεύσει προς δημοσίευση η υπουργική απόφαση για τον ορισμό κριτηρίων και δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων για την κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης στα ΑΕΙ.

Μεταξύ των κριτηρίων στην ενότητα που αξιολογεί τη «συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ» είναι η θέση κάθε ΑΕΙ σε διεθνείς αξιολογήσεις βάσει αξιόπιστων οίκων αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, θα επιλέγεται η υψηλότερη θέση του ΑΕΙ μεταξύ των οίκων αξιολόγησης QS, ARWU, THE, SCImago, GS και Webometrics. Η κατάταξη μεταξύ των θέσεων 1-300 θα λαμβάνει 120 μόρια, 100 μ. θα δίνονται για τις θέσεις 300-500, 80 μ. για τις θέσεις 500-800, 60 μ. για τις θέσεις 800-1.000 και 40 μόρια για τις θέσεις 1.000-1.200. Πρόκειται για τις σημαντικότερες διεθνείς κατατάξεις. Οι θέσεις των ΑΕΙ διαφοροποιούνται διότι κάθε κατάταξη δίνει διαφορετικό βάρος στα διάφορα κριτήρια.

https://eretikos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: