Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της ΕΜΕΛ στο ιδιοκτησιακό θέμα του Κυπριανού Λαυρίου

Η ΕΜΕΛ συναισθανόμενη την κατάφωρη αδικία έναντι των ιδιοκτητών ακινήτων στη συνοικία «Κυπριανός» του Λαυρίου εξ αιτίας της αδικαιολόγητης αμφισβήτησης των ιδιοκτησιών τους από το Ελληνικό Δημόσιο, παρενέβη υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας και απηύθυνε ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς την Προϊσταμένη της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, με κοινοποίηση στους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές της περιοχής μας , τον δήμαρχο Λαυρεωτικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατ.Αττικής.

Παράλληλα, διένειμε σε 200 αντίτυπα με την βοήθεια συνεργείου του Εργατικού Κέντρου ενημερωτικό σημείωμα για το θέμα αυτό σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας  του Κυπριανού (παλαιού και νέου).

Για ενημέρωσή σας παραθέτουμε το συνοδευτικό έγγραφο προς τους πολιτικούς αρχηγούς, κλπ. αποδέκτες και το ενημερωτικό σημείωμα προς τους κατοίκους.

Λαύριο, 4 Ιανουαρίου 2022

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Αξιότιμε κύριε

σας υποβάλλουμε αντίγραφο του εξωδίκου της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, του συλλόγου των επιστημόνων της περιοχής μας, σωματείου αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μη κερδοσκοπικού Ν.Π.Ι.Δ. (ΦΕΚ/Β/1401/22-10-2001,α/α 54), 1), το οποίο επιδόθηκε νομίμως, μετά της συνημμένης ιστορικής έκθεσης, στις 27 Δεκεμβρίου 2021,  προς:

1)τον κο ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Νίκης, αριθμός 5-7, ΤΚ 10180 και

2)την κα Προϊσταμένη της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών – Ανατολικής Αττικής),η οποία κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Φερών 24 & Αριστοτέλους, ΤΚ 10434.

Το εξώδικο αφορά στην εντονότατη διαμαρτυρία και καταγγελία της στάσης τού Ελληνικού Δημοσίου, (των ανωτέρω Αρχών του), που αμφισβητεί τη νόμιμη ιδιοκτησία των κατοίκων της παλαιάς συνοικίας των μεταλλεργατών «Κυπριανός» Λαυρίου του Δήμου Λαυρεωτικής και σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να αποσυρθούν ως τάχιστα οι παράνομες και καταχρηστικές ενστάσεις και αξιώσεις του. Σάς ενημερώνουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναρτήσεις για συζήτηση των ενστάσεων από 15 Ιανουαρίου 2022 και μετά,  με αρχικό κόστος για κάθε ιδιοκτησία κατά μ.ό. 300-450 ευρώ και έπεται συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Αναστάσιος Μ. Βλάδος

(τηλ. επικοινωνίας: 6986538401)


Αγαπητοί φίλοι, ιδιοκτήτες ακινήτων στον παλαιό και νέο Κυπριανό, Κυπριανιώτες και Κυπριανιώτισσες,

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ο Σύλλογος των επιστημόνων του Λαυρίου, υπηρετώντας πιστά τους καταστατικούς της σκοπούς (αρθ. 2,ε) μετά την αδράνεια της Πολιτείας να ασχοληθεί με την κατάργηση της αυθαιρεσίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου εναντίον των 265 ιδιοκτησιών μας στον Κυπριανό, αποφασίσαμε να δράσουμε μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής και να αγωνιστούμε για την προάσπιση του δικαιώματός μας επί των ιδιοκτησιών και των σπιτιών, που νόμιμα αποκτήσαμε με αγορά από την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, και με αδιάσειστα στοιχεία να καταδείξουμε ΤΟ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών, που μας το αμφισβητεί, εμπλέκοντάς μας σε νομικές και οικονομικές περιπέτειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΜΕ.Λ. αποφάσισε ομόφωνα, έχοντας την πληροφορία ότι μετά τις 15/1/2022 θα ξεκινήσει η εκδίκαση των ενστάσεων του Κτηματολογίου, αφού δεν υπήρξε καμία θετική αντίδραση από την Κυβέρνηση στο υπόμνημα που κατέθεσε μέσω του κ. Δημάρχου, Δημήτρη Λουκά, το Δημοτικό Συμβούλιο, να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες:

Να υποβάλει η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ενώπιον παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρxής  ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς την Προϊσταμένη της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής.

Επιφυλασσόμενοι παντός εν γένει δικαιώματος  ενώπιον πάσης αρχής και Δικαστηρίου,

τους καλούμε να αποσύρουν αμέσως τις παράνομες και καταχρηστικές αξιώσεις του Δημοσίου.

Αντίγραφο του εξωδίκου αποστείλαμε στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου–Ανατολικής Αττικής με το οποίο η ΕΜΕΛ συνεργάζεται για την επίλυση αυτού του κοινωνικού ζητήματος, στον Δήμο Λαυρεωτικής, στους Αρχηγούς των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής και στους Βουλευτές Ανατολικής Αττικής. Στη συνέχεια θα το δημοσιοποιήσουμε στον εθνικό και τοπικό τύπο.

Αν  δεν αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες, τουλάχιστον θα υπάρχει τεκμηριωτικό υλικό για αντιμετώπιση του Δικαστηρίου, όποτε γίνει, εάν μετά την εκδίκαση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, υποχρεωθούμε στην περαιτέρω νομική υποστήριξη των θέσεών μας.

Επί του παρόντος σας συμβουλεύουμε να προετοιμάζεσθε για την αντιμετώπιση της ένστασης που θα γίνει ηλεκτρονικά σε συνεργασία προς τούτο με τον σύμβουλό σας  νομικό, μηχανικό ή λογιστή, που θα επιλέξετε, ενώ για κάθε εξέλιξη η ΕΜΕΛ  θα σας ενημερώνει.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή ήταν ο Γιώργος Ν. Δερμάτης Δρ. Ιστορίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ο οποίος, αμισθί, με την ιστορική έκθεσή του, η οποία αξιοποιήθηκε μέσα στο εξώδικο και  προσαρτήθηκε ως συνημμένο σ’ αυτό, αποδεικνύει το δίκαιο και το νόμιμο της απόκτησης των ιδιοκτησιών μας από την Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, με παράθεση επισήμων εγγράφων (συμβόλαια – τοπογραφικά διαγράμματα – αποφάσεις Δικαστηρίων), στηριζόμενος στις μελέτες του και στο Αρχείο του Συλλόγου μας, ένα μέρος του οποίου αποκτήσαμε με δαπάνες μας. Το έργο του συνέδραμαν  με το  προσωπικό τους ενδιαφέρον και γνώσεις, ο Τάσος Βλάδος (Πρόεδρος), ο  Αρχιτέκτων Κώστας Γ. Μάνθος (Γ. Γραμματέας) και ο Νομικός Τηλέμαχος Κωλέτσης (Εφορος Ο.Μ.Λ.) του Συλλόγου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΒΛΑΔΟΣ