Πώς το λιμάνι του Λαυρίου θα «δέσει» στον… σιδηρόδρομο

Μέσα στο «πακέτο» των 6 διαγωνισμών που προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ με στόχο να συνδέσουν βασικά λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ξεχωρίζουν και 3 projects τα οποία επί της ουσίας σχετίζονται με «επεκτάσεις» των μέσων σταθερής τροχιάς σε δύο κομβικούς λιμένες της Αττικής (Ραφήνα και Λαύριο) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (σύνδεση 6ου προβλήτα & κατασκευή προαστιακού δυτικής Θεσσαλονίκης).

Ειδικά για την Αττική τα νέα έργα «υπόσχονται» γρηγορότερους χρόνους, ενώ προβλέπονται εκτός από την κατασκευή νέων γραμμών και η δημιουργία νέων σταθμών και στάσεων σε περιοχές όπως Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Δασκαλειού, Καλοπήγαδου, Θορικού, Λαυρίου, Λιμένα Λαυρίου, Συνεδριακού Κέντρου Αεροδρομίου, Σπάτων, Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας, Λιμένα Ραφήνας, Γέρακα, Αγ. Γερασίμου.

Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους διαγωνισμούς αποφασίστηκε μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά μία εβδομάδα και έως τις 21/01/2021.

– Ο τίτλος του έργου είναι «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ».

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου, με Κατ’ Αποκοπή Δαπάνη Εργασιών, ανέρχεται σε ποσό 391 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Στο πλαίσιο του προς ανάθεση έργου ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή των ακολούθων:

  • Κατασκευή 32 χλμ. εξ ολοκλήρου νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής επί έρματος, αμέσως μετά την έξοδο από την υφιστάμενη Σιδηροδρομική Στάση Κορωπίου, μέχρι τον Λιμένα Λαυρίου, όπου προβλέπεται η κατασκευή νέου επιλιμένιου τερματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού.
  • Κατασκευή της αποκατάστασης του θιγόμενου οδικού δικτύου.
  • Κατασκευή 2 νέων Σιδηροδρομικών Σταθμών (Μαρκόπουλο, Λιμένας Λαυρίου) και 7 νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων (Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Δασκαλειού, Καλοπήγαδου, Θορικού, Λαυρίου) με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών.
  • Κατασκευή σύγχρονου συστήματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.
  • Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).
  • Κατασκευή υποσταθμού έλξης. -Κατασκευή σύγχρονου συστήματος Τηλεπικοινωνιών.

– Ο τίτλος του έργου είναι «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ».

Η Εκτιμώμενη συνολική αξία (χωρίς ΦΠΑ) ανέρχεται σε 309 εκατ. ευρώ.

https://www.insider.gr

Αρέσει σε %d bloggers: