Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κοινή αναφορά των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος

Κοινή αναφορά για την χωροθέτηση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος απηύθυναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Μέσω του εγγράφου στο οποίο αναδεικνύονται οι νομικοί, πολιτικοί και κυρίως οι περιβαλλοντικοί λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι απαγορευτική για την περιοχή, επιδιώκεται να γνωστοποιηθεί το θέμα στην Ε.Ε. προκειμένου να παράσχει τη συνδρομή της.

Ταυτόχρονα, οι δυο δήμοι κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να ακυρωθεί η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια περιοχή.

Oι δυο δήμοι επισημαίνουν ότι η αντίθεσή τους στη χωροθέτηση ανεμογεννητριών δεν οφείλεται σε γενικότερη αντίθεση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά σε ουσιαστικά και σημαντικότατα προσκόμματα που καθιστούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος, ανέφικτη.

Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν για τις προσφυγές αντλήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες των δυο δήμων, από την Διαδημοτική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο, καθώς και από το αρχείο του Σταύρου Ιατρού. Η κοινή αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο συντάχθηκε και κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Αγγελόπουλου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο στη Σαρωνίδα, τόσο μέσω της κοινής αναφοράς που απευθύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και μέσω της ενδικοφανούς προσφυγής στη ΡΑΕ. Προγραμματίζουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον 50-60 ανεμογεννήτριες στο Πάνειο όρος, στο Κερατοβούνι αλλά και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο, στο Σκόρδι πάνω από τη Σαρωνίδα, όταν το βουνό προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει παρεμφερείς εγκαταστάσεις», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. «Ήδη η Διαδημοτική Επιτροπή μαζί με πολλές συλλογικότητες που δηλώνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας προγραμματίζουν ενημερωτικές δράσεις αλλά και κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, τονίζει ότι «στη Λαυρεωτική φιλοξενούμε το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα, την ΑΗΣ Λαυρίου-Κερατέας, που συμβάλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Παράλληλα έχουμε τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης που διατρέχουν όλο το βουνό περνώντας από Κερατέα και Καλύβια με κατεύθυνση προς Αθήνα. Πρέπει το Πάνειο όρος να παραμείνει όπως είναι, χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Εμείς οργανωμένα και συντονισμένα και με τη βοήθεια των συμπολιτών μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Μέχρι σήμερα οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην καμπάνια για την σωτηρία του Πανείου είναι το ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΑΤΤΙΚΉΣ, οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, οι ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ (Οικόπολις), η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, το PEZOPORIA.GR, το KOIΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ καθώς και δεκάδες συλλογικοί φορείς των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Από το Γραφείο Τύπου