Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι εν μέσω καιρικών φαινομένων

Οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής βρίσκονται εν μέσω έκτακτων καιρικών φαινομένων στο έλεος της εγκληματικής ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της ασυδοσίας της εργοδοσίας που βάζει τα κέρδη της πάνω από την υγεία και την ασφάλεια μας.

Συγκεκριμένα, την ώρα που σχεδόν όλος ο οδικός άξονας έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα οι έλλειψη του κρατικού μηχανισμού είναι κάτι παραπάνω από εγκληματική, με τους δρόμους ο ένας με τον άλλον να γίνονται δύσβατοι και δεκάδες συγκοινωνιακές γραμμές να μην εκτελούνται.

Την ίδια ώρα οι καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΚ πέφτουν βροχή, με την εργοδοσία να μην σταματάει την παραγωγή ώστε να πάνε οι εργαζόμενοι με ασφάλεια σπίτια τους, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι στο εκπτωτικό χωριό και στο αεροδρόμιο Αθηνών,  που λόγω ότι είναι κλειστοί οι δρόμοι δεν  μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, ενώ σε άλλους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο τους κρατάνε πίσω επειδή δεν μπορούν να πάνε οι απογευματινές βάρδιες.

Ως εδώ και μη παρέκει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Με ευθύνη του υπουργείου εργασίας να σταματήσει η παραγωγή στις βιομηχανικές Ζώνες και σε άλλους εργασιακούς χώρους που δεν μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι.
  • Με ευθύνη της εργοδοσίας, του κράτους, της περιφέρειας, και των Δήμων, οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι να φτάσουν στα σπίτια τους.

Να αποδοθούν τα μεροκάματα σε όλους τους εργαζόμενους.


Προς: Διεύθυνση Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Αν.Αττικής σας καταγγέλλει τα παρακάτω:

Στις επιχειρήσεις Autogrill και Everest έχουν πει στους εργαζόμενους ότι θα μείνουν εκεί το βράδυ, θα κοιμηθούν στους καναπέδες. Αυτό επειδή δεν έχουν μπορέσει άλλοι εργαζόμενοι να πάνε για να τους αλλάξουν στη βάρδια. Αντίστοιχα, στην επιχείρηση Σελέκτ Σέρβις, εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά αφού δεν έχει καταστεί δυνατό να έρθουν άλλοι εργαζόμενοι να τους αλλάξουν και δεν έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν παρόλο που τα μέσα σταθερής τροχιάς επαναλειτουργούν. Έχουν ειδοποιηθεί ότι θα φύγουν με ταξί, χωρίς να είναι δεδομένο ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, Swissport και Skyserv, όσοι εργαζόμενοι είναι εκεί θα πρέπει να καθήσουν για να βγει το επιχειρησιακό έργο, από τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοι δεν μπορούν έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Δεν τους πληρώνουν ξενοδοχείο για να μείνουν το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις περιπτώσεις κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ως προς την ενημέρωση των εργαζομένων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο οι εργαζόμενοι όσο λειτουργούσαν τα ΜΜΜ και ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι. Εσκεμμένα αφέθηκαν όλα στην τύχη τους προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του επιχειρησιακού έργου και των καταστημάτων.

Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, εργαζόμενοι καλούνται στη δουλειά για να καλύψουν βάρδιες ενώ εξακολουθεί να μην έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο για την ασφαλή επιστροφή τους στο σπίτι τους σε αντίστοιχη περίπτωση και ενώ αναμένεται χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών.

Σας καλούμε να γίνουν εκ μέρους σας οι απαιτούμενες ενέργειες άμεσα, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                      ΟΓεν.Γραμματέας
Μέντης Δαμασκηνός                    Μούτσης Ιωάννης

 

Αρέσει σε %d bloggers: