Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑΔΣΕ στο Λαύριο για την ήμερα της αντιφασιστικής νίκης

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑΔΣΕ στο Λαύριο, για την ήμερα της αντιφασιστικής νίκης. Η εκδήλωση παράλληλα ήταν αφιερωμένη στον Ελλάς και στους μάρτυρες νεκρούς της κατοχικής πείνας.

Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των οχτακοσίων νεκρών από την πείνα της κατοχής.
Κατατέθηκε στεφάνι και εκ μέρους του παραρτήματος έγινε από τον Ανδρέα σχετική ομιλία:

ΟΜΙΛΙΑ 9 MAH 2022:

Την 9 η Μάη του 1945 έληξε ο Β΄ΠΠ στην Ευρώπη, ο φονικότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.Τιμούμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.
Τιμούμε τα εκατομμύρια των νεκρών από πείνα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάθε τόπο εκτέλεσης, μαρτυρίου και φρίκης, όπου καταγράφηκε απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στη Νίκη επί του Άξονα, καθοριστικός όμως υπήρξε ο ρόλος της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, καθώς και ο ρόλος των απελευθερωτικών λαϊκών κινημάτων.
Η ΕΣΣΔ έδωσε σε αυτό το γιγάντιο αγώνα πάνω από 20εκ. νεκρούς, τα μισά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων, εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές, στην οικονομία. 
Παράλληλα και ο ρόλος των απελευθερωτικών λαϊκών κινημάτων, των οποίων ψυχή και οργανωτής ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν σημαντικότατος στην έκβαση υπέρ των λαών αυτού του πολέμου. 
Στην πατρίδα μας την Ελλάδα ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές, ενώ η αστική τάξη αποκόμιζε τεράστια κέρδη μέσα στην κατοχή και ο λαός πέθαινε από την πείνα.

Αντίστοιχες ήταν οι καταστάσεις και σε άλλες χώρες. Μένοντας όμως στη χώρα μας θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο λαός μας, βασισμένος στη δύναμή του, με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, ανέπτυξε ένα από τα πιο ισχυρά αντάρτικα κινήματα και έγραψε λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του. Έδωσε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες, συνέβαλε στη Νίκη.
Ο τιτάνιος, ηρωικός αγώνας του λαού μας και των άλλων λαών γράφτηκε με αίμα. Με αίμα είναι γραμμένη η διδαχή του έπους της αντιστασιακής απελευθερωτικής πάλης, που λέει ότι ο λαός μπορεί να βγει νικητής όταν το αποφασίσει, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει οποιονδήποτε ισχυρό αντίπαλο.

Ο Β΄ΠΠ, ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της παγκόσμιας κρίσης του 1929-1933. Ο πόλεμος αποτελούσε το μέσο για το εδαφικό ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρώτα απ’ όλα στόχευε στη συντριβή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.
Οι αστικές κυβερνήσεις δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα σχέδιά τους να τσακίσουν το σοσιαλισμό με την ένοπλη βία. Έτσι, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία εξόπλισαν τη Γερμανία, ενίσχυσαν την οικονομία της με σκοπό να τη στρέψουν κατά της ΕΣΣΔ.

Η επιδίωξη του ναζιστικού γερμανικού καθεστώτος ήταν η συντριβή της ΕΣΣΔ, του κέντρου του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και η διεύρυνση του ζωτικού χώρου του γερμανικού ιμπεριαλισμού. 
Τα γερμανικά μονοπώλια έφεραν το Χίτλερ στην εξουσία, μαζί με τα αμερικάνικα, αγγλικά, γαλλικά, όπως και τον Μουσολίνι. Έβλεπαν το φασισμό ως δύναμη κρούσης κατά του επαναστατικού κινήματος. Με την άμεση συμβολή και της σοσιαλδημοκρατίας που είχε στη σημαία της: «Κύριος εχθρός είναι ο μπολσεβικισμός».
Στόχος των εμπόλεμων αστικών χωρών ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της αστικής εξουσίας, μετά τη λήξη του πολέμου και η αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ, ως ταξικού αντιπάλου, ΠΟΥ ΠΊΣΤΕΥΑΝ Πως θα καταφέρουν είτε να διαλύσουν με στρατιωτική ήττα στρέφοντας τη ναζιστική Γερμανία εναντίον της, είτε, στην περίπτωση που δεν γινόταν αυτό, να τη διαλύσουν οικονομικά αφού θα έπεφτε στις πλάτες της να σηκώσει όλο το βάρος του πολέμου.

Στη διάρκεια του πολέμου η σύγκρουση «φασιστικού Άξονα» και «αντιφασιστικής συμμαχίας» συνυπήρχε με τη σύγκρουση σοσιαλισμού – καπιταλισμού. Στις καπιταλιστικές χώρες συνυπήρχε η αντίθεση ανάμεσα στα αστικά και στα εργατικά -λαϊκά συμφέροντα.
Στην Ελλάδα εκφράστηκε με τη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ, τα Τάγματα Ασφαλείας και τους Χίτες, με τις μηχανορραφίες των Εγγλέζων και εγχώριων αστών κατά του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Η αστική προπαγάνδα αποσιωπά ότι ο πόλεμος και ο φασισμός είναι τέκνα της ίδιας μήτρας, του καπιταλισμού, ότι ο φασισμός δεν είναι παρέκκλιση του συστήματος αλλά είναι οργανικό στοιχείο του, που στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο αναλαμβάνει προωθημένο ρόλο όταν χρειάζεται.
Οι φασιστικές δυνάμεις τάσσονται πάντα στην υπηρεσία των κεφαλαιοκρατών και απέναντι στο εργατικό- λαϊκό κίνημα.
Η πορεία του αντιστασιακού κινήματος στη χώρα μας και στην Ευρώπη απέδειξε ότι απέβησαν σε βάρος του αγώνα, απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι αντιλήψεις για εθνική ενότητα με στόχο την αντιμετώπιση του φασισμού, ενός αγώνα αποσυνδεδεμένου από την αντικαπιταλιστική πάλη για την ήττα του συστήματος που γεννά πολέμους και φασισμό.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης των αστικών επιτελείων με στόχο την παραχάραξη της Ιστορίας.
Δίνουμε συνέχεια στη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών – πολεμικών αποζημιώσεων στη χώρα μας.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά από τη λήξη του Β΄ΠΠ, ξέσπασε ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος, στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι αιτίες και αυτού του πολέμου είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων. 
Από τη μια πλευρά είναι οι δυτικές καπιταλιστικές χώρες, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ που το 2014 οργάνωσαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία…
Από την άλλη πλευρά είναι η Ρωσία που έκανε τη στρατιωτική εισβολή, η Κίνα και άλλα κράτη. Η καπιταλιστική Ρωσία, με πρόσχημα την αποναζιστικοποίηση και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των μεσόφωνων, καπηλεύεται τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού και προωθεί με αυτό τον πόλεμο τα δικά της στρατηγικά σχέδια, διεκδικώντας κι άλλο ζωτικό χώρο και την εκμετάλλευση των λαών και χωρών. 
Έτσι προετοιμάστηκε αυτός ο άδικος πόλεμος από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και από τη Ρωσία. Τον πόλεμο τον κάνουν οι αστικές τάξεις των μεγάλων οικονομιών και η αστική τάξη της Ουκρανίας.
Δεν πρέπει λοιπόν να μας ξενίζει το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί και των δύο στρατοπέδων συνοδεύονται από μεγάλες δόσεις αντισοβιετισμού/αντικομμουνισμού και επίθεσης στην ιστορική μνήμη των λαών, που ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένοι στο πλαίσιο του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, πολέμησαν μαζί το ναζισμό – φασισμό στο Β’ ΠΠ. Η ανατροπή του σοσιαλισμού άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τους λαούς.

Αποδεικνύεται ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες, η ιμπεριαλιστική ειρήνη δεν αποτρέπουν, αλλά προετοιμάζουν τον επόμενο άδικο πόλεμο.
Είναι φανερό, ότι το συμφέρον των λαών Ρωσίας και Ουκρανίας επιβάλλει να αγωνιστούν ενάντια στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις των χωρών τους μέχρι να απαλλαγούν οριστικά από αυτούς ανοίγοντας το δρόμο στο σοσιαλισμό. Πιο απλά για να το συνδέσουμε και με την εικόνα που συνοδεύει τη σημερινή ημέρα. Νικητής θα είναι τόσο ο Ρωσικός ,όσο και ο ουκρανικός λαός μαζί με όλους τους λαούς της γης ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΡΑΦΤΕΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ!

Αρέσει σε %d bloggers: