Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤεχν/κό-Πολιτιστικό ΠάρκοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου: Δύο άνθρωποι που μας άφησαν…

Δύο άνθρωποι της οικογένειας του Πάρκου έφυγαν από κοντά μας τις προηγούμενες μέρες. Ξαφνικά, σε ηλικία 72 ετών “έφυγε” η Αμαλία. Υπηρέτησε από τη θέση της γραμματέως στη Γραμματεία ΤΠΠΛ στο ΕΜΠ. Η Αμαλία Φίλιππα ήταν η «μάνα του λόχου» φροντίζοντας για όλους και αναλαμβάνοντας τις «δύσκολες» αποστολές σε Υπουργεία και Υπηρεσίες, σε εποχές που η φυσική παρουσία και η δια ζώσης επικοινωνία ήταν απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων!

Ο Θόδωρος Πιερράκος στα 82 του έφυγε μετά από δύο δύσκολα για εκείνον χρόνια. Πρώην εργαζόμενος στην Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου σε θέσεις ευθύνης στην Καμινεία και στη συνέχεια στην Ε.ΜΕ.Λ υπηρέτησε ως φύλακας στο ΤΠΠΛ μέχρι την συνταξιοδότησή του. Η επαφή του με το χώρο συνεχίστηκε μέσω του ΒΒΕΜ και των προγραμμάτων Ανάκλησης Αναμνήσεων. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τις συναρπαστικές του διηγήσεις.

Καλό σας ταξίδι Αμαλία και Θόδωρε!

https://www.ltcp.ntua.gr/people/


Θόδωρος Πιερράκος

Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του Θόδωρου Πιερράκου στην κρίσιμη περίοδο της μετεξέλιξης της Γαλλικής Εταιρείας στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ, ήταν η ζωντανή μνήμη της μεταλλουργίας του αργυρούχου μολύβδου.
Εργαζόμενος στο μέτωπο της παραγωγής, στις δύσκολες «οκτάωρες της καμινείας βάρδιες» εκεί που «το μολύβι τα σπλάχνα έχει πληγώσει και του αρσενικού οι κάτασπροι καπνοί» μάς μεταφέρει ο ίδιος τα εργασιακά του βιώματα, παρακαταθήκη μιας ζωής για τον μέγιστο σεβασμό, που οφείλουμε στους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, ακούστε τον:

«Τι να πω; Η ζωή μας στο τμήμα της καμινείας ήταν ένας διαρκής αγώνας με τη φωτιά, το καυτό μολύβι, τη σκουριά που έβγαινε σαν λάβα από τον φούρνο, τους καπνούς του μολύβδου, του αρσενικού, του αντιμονίου. Κάθε μέρα παλεύαμε αυτό το θηρίο και έπρεπε κάθε μέρα να το τιθασσεύσουμε με το σώμα μας, με την τέχνη μας, με την ψυχή μας».

Ας θυμόμαστε πάντα αυτήν τη γνήσια, δυνατή φωνή του Θόδωρου.

Γιώργος Ν. Δερμάτης