Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Φωτεινής Μαρμάνη με θέμα «Το προσφυγικό πρόβλημα – η διάσταση του φύλου»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, αυτό  του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, γεμάτο από αγαπημένους φίλους και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρουσιάστηκε στις 20 Ιουνίου του 2022 το βιβλίο της Φωτεινής Μαρμάνη με θέμα «Το προσφυγικό πρόβλημα –η διάσταση του φύλου», που εκδόθηκε  από τις εκδόσεις «Παπαζήση» .

 Στην εκδήλωση η κ. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό, ενώ στην παρουσίαση  της έκδοσης μετείχαν η κ. Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια και τ. Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Μαρία Μουρτζακη, Υπεύθυνη έρευνας και συνηγορίας της Action Aid. Τη συζήτηση   συντόνισε  η δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, κ. Ελεωνόρα Ορφανίδου, ενώ παρούσα, στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων εκπροσώπων κρατικών φορέων και πανεπιστημιακών ήταν η Γενική Διευθύντρια του  Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)  κ. Ασημίνα Γιολδάση.

  Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία στηρίζεται σε επιστημονική έρευνα της Φωτεινής Μαρμάνη, που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής της,  με αντικειμενικότητα και πληρότητα επιχειρείται να καταγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα της διαβίωσης των αιτούντων άσυλο μέσα από την οπτική των ιδίων, καθώς και του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού των δομών φιλοξενίας τους. Η έρευνα κινείται σε ένα ευρύ πεδίο, στο οποίο οι ενέργειες από την επίσημη πολιτεία  για τους χώρους φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, την κάλυψη των αναγκών τους, την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας  διασταυρώνονται με τα πολιτισμικά και τα ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων ή των ομάδων που αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα, το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις γυναίκες-αιτούσες άσυλο, οι οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, καθώς υφίστανται σοβαρές διακρίσεις, εξαιτίας του φύλου τους, τόσο από τις τοπικές κοινότητες, όσο και από την επίσημη εξουσία-κράτος και οι οποίες διαβιούν σε Κέντρα-Δομές Προσωρινής Διαμονής στην Ελλάδα.

Με δεδομένο, ότι οι έντονες ανισότητες, λόγω φύλου, σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και στην ευημερία ανδρών και γυναικών, κρίνεται σκόπιμη η ανάγκη εντατικοποίησης περαιτέρω των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην πράξη.

Υπ’ αυτές τις σκέψεις, πιστεύεται, ότι τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στην ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας και συντείνουν προς την κατεύθυνση εξάλειψης, η τουλάχιστον μείωσης του λεγόμενου έμφυλου χάσματος.