Υποβρύχια εξερεύνηση στα πλημμυρισμένα μεταλλεία του Λαυρίου – Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο!

Ένα μέρος από τα μεταλλεία του Λαυρίου είναι πια πλημμυρισμένα. Σε ένα από αυτά τα ορυχεία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την εγκατάλειψη του, η εισροή υδάτων που προερχόταν από τον υδροφόρο ορίζοντα, κατέκλεισε τις στοές και «σφράγισε» ολοκληρωτικά το βαθύτερο επίπεδο. Ομάδα περιηγητών, εντόπισε το πλημμυρισμένο τμήμα.

Σε συνεργασία με τους σπηλαιοδύτες Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη, πραγματοποιήθηκε εξερευνητική κατάδυση και βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά πλημμυρισμένο τμήμα μεταλλευτικής στοά στην Ελλάδα.

Ύστερα από δύσκολη καθοδική πορεία στις στοές του ορυχείου, σε απόσταση τουλάχιστον 2000 μέτρων από την είσοδο, οι δύτες έφτασαν στο πλημμυρισμένο τμήμα, την «λίμνη» όπως την αποκαλεί η ομάδα. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα μεγάλο ευρύχωρο θάλαμο, τουλάχιστον 10 μέτρα μήκους και 5 μέτρων πλάτους, που οδηγεί στις πλημμυρισμένες στοές.

Ολόκληρη η διαδρομή στο ορυχείο Ιλάριον από την είσοδο του μέχρι το νερό ακολουθούμενη από υποβρύχια χαρτογράφηση και βιντεοσκόπηση ως το τέρμα του πλημμυρισμένου τμήματος από την καταδυτική ομάδα Addicted2Η2Ο. Η χαρτογράφηση έγινε από τον τοπογράφο μηχανικό Γιάννη Ψαλτάκη με τη βοήθεια ειδικής συσκευής Laser. Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από το 2019 ως και το 2022 από τους προαναφερόμενους δύτες ορυχείων και χρησιμοποιήθηκαν ιδιοκατασκευές της καταδυτικής ομάδας όπως τα βίντεο φώτα, η βάση της κάμερας και το VPLOTTER για την χαρτογράφηση και κινηματογράφηση των πλημμυρισμένων στοών.

Δείτε το βίντεο:

https://www.iefimerida.gr

Αρέσει σε %d bloggers: