Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Η υποβάθμιση της υγείας του λαού της Ανατολικής Αττικής συνεχίζεται και παίρνει διαστάσεις εγκληματικής αμέλειας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής Καταγγέλλει την εκ νέου υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας στην Ανατολική Αττική και το παράνομο κλείσιμο του ενός ιατρείου επειγόντων, από τα προβλεπόμενα δύο, του ΚΥ Σπάτων και την λειτουργία του με ειδικευόμενους γιατρούς.

Η ίδια μέθοδος ακολουθείται και σε άλλα Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η ενέργεια αυτή, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι σε συνέχεια της συστηματικής υποστελέχωσης όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής, όπου την τελευταία 10ετία έχουν προκηρυχθεί κάτω από 10 θέσεις μόνιμων, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις ήταν πολλαπλάσιες. Τα ιατρεία επειγόντων και εφημερίες πολλών Κέντρων Υγείας της περιοχής, στελεχώνονται παράνομα με ανειδίκευτους ιατρούς και με ακατάλληλες ειδικότητες.

Οι εξελίξεις με την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιδεινώνουν τις συνθήκες της καθημερινής φροντίδας της υγείας του λαού που ζει, εργάζεται ή παραθερίζει στην περιοχή. Η υποβάθμιση αυτή και η απουσία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, καθιστά ευπαθή την περιοχή στην αντιμετώπιση ιδίως των σοβαρών υγειονομικών περιστατικών, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των κινδύνων λόγω της παρουσίας μικρότερων ή μεγαλύτερων βιομηχανικών ζωνών, του μεγαλύτερου Αεροδρομίου της χώρας, καθώς και δύο λιμανιών, εκτοξεύει την επικινδυνότητα για τοπικές κρίσεις υγείας προκληθείσες από ατυχήματα σχετιζόμενα με τις παραπάνω περιοχές.

Είναι μεγάλη υποκρισία και δείχνει τους προεκλογικούς και ιδιοτελείς σκοπούς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι μιλάνε για Νοσοκομείο στα Μεσόγεια, την ίδια ώρα που ξηλώνουν την ήδη υπάρχουσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επίσης, υποκρισία είναι να μιλάνε και για αναβάθμιση του ρόλου των Κέντρων Υγείας και για τον προσωπικό γιατρό, ενώ στην πράξη αποστελεχώνουν με την πολιτική τους τα Κέντρα Υγείας, αθετούν και τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους (είναι ήδη ξανά απλήρωτες όλες οι εφημερίες 4 μηνών και μέρος των εφημεριών 10 μηνών, των γιατρών των ΚΥ ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, απωθώντας τους επικουρικούς/συμβασιούχους γιατρούς των ΚΥ), την στιγμή που ο θεσμός του προσωπικού γιατρού σε δημόσιες δομές της Ανατολικής Αττικής, προβλέπεται μόνο σε 2 από τα 8 ΚΥ, δρομολογώντας σε πάνω από 300.000 μόνιμο πληθυσμό, επιβολή 20% αύξηση στη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, ως αντικίνητρο μιας επιλογής που δεν του δίνουν καν.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, τα Σωματεία της δύναμής του, κλαδικά συνδικάτα και φορείς της περιοχής απαιτούμε:

 • Να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους και καμία ανάμειξη ιδιωτών. 
 • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
 • Να δημιουργηθεί δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τα  Κέντρα Υγείας, να είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε κάθε δήμο της περιοχής. Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των ήδη υπαρχόντων σταθμών τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα
 • Να δημιουργηθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, Κέντρο Υγείας στο μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το Δήμο Παλλήνης. Επέκταση του δικτύου της ΠΦΥ, με δημιουργία νέων δομών και σε άλλους δήμους.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

     Για το χώρο του αεροδρομίου του Ελ. Βενιζέλος:

 • Να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους μονάδα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο χώρο του Αεροδρομίου.
 • Στελέχωση και επάνδρωση του σταθμού των ΕΚΑΒ που υπάρχει στο χώρο.

Για τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας

 • Ύπαρξη Μονάδων ΕΚΑΒ και κλιμακίων ιατρών και νοσηλευτών σε μόνη βάση στα Λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου

Για τα εργοστάσια και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής      

 • Κλιμάκια γιατρών εργασίας σε κάθε βιομηχανική ζώνη της Ανατολικής Αττικής
 • Αναβάθμιση του ΚΥ Κορωπίου, ώστε να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μικρής κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα.
 • Λειτουργία νοσοκομειακής κλινικής εγκαυμάτων εντός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής που θα δημιουργηθεί, ικανή να αντιμετωπίσει πολυεγκαυματίες λόγω βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες    

 • Αναβάθμιση του ΚΥ Νέας Μάκρης, ώστε με ευθύνη του να παρέχει ειδικό κλιμάκιο για την ιατρική παρακολούθηση των χιλιάδων εργατών γης της περιοχής. Το κλιμάκιο αυτό, εφαρμόζοντας προγράμματα προληπτικής ιατρικής, να φροντίζει για τακτικό προληπτικό έλεγχο των εργατών, των εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει, την εκπαίδευση  στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας κατά την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
 • Μόνιμα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών όλων των απαραίτητων βασικών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

Για τους χώρους εκπαίδευσης, τους χώρους αναψυχής, άθλησης και τις παραλίες    

 • Τα Κέντρα υγείας να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
 • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα,  στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, στα μεγάλα στάδια και αθλητικούς χώρους της περιοχής.
 • Ειδική μέριμνα για την ύπαρξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία της περιοχής, στις δεκάδες κατασκηνώσεις που λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες σε πολλούς δήμους
 • Ύπαρξη κλιμακίων ναυαγοσωστών, νοσηλευτών και ιατρών στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής.

Με κρατική ευθύνη άμεσες ιατρικές μελέτες   

 • Να πραγματοποιηθεί με ευθύνη του κράτους, επιστημονική έρευνα για το πώς επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων των όμορων ως προς το Αεροδρόμιο Δήμων, από την λειτουργία του Αεροδρομίου και από τη λειτουργία αεροδιαδρόμων πάνω από κατοικημένες περιοχές.
 • Ειδική ιατρική μελέτη για το αν και πως έχει επηρεάσει η πυρκαγιά του 2018 την υγεία των  κατοίκων των πληγέντων περιοχών, σε ότι έχει να κάνει με νεοπλασίες και άλλα χρόνια νοσήματα.
 • Ειδική μελέτη για την μόλυνση της περιοχής του Λαυρίου από την λειτουργία των Μεταλλείων και από την σύγχρονη απόπλυση ναρκών και άλλου πολεμικού υλικού από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ.
 • Με ευθύνη του κράτους την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου των Μεσογείων, πως επιδρά, η τυχών μόλυνση του, στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στην τροφική αλυσίδα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ