Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΕκκλησίαΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Μητροπολίτης Μάνης στο Λαύριο Αττικής – Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους μεταλλωρύχους

Κατόπιν ευγενούς και τιμητικής πρόσκλησης του επιχωρίου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, μετέβη 26 και 27 Αυγούστου 2022, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Λαυρίου Αττικής όπου εορτάζεται πανδήμως ο Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας.

Και τούτο διότι αρχές του περασμένου αιώνα ο Άγιος με θαύμα του, έσωσε τους μεταλλωρύχους που εργαζόντουσαν σκληρά στα ορυχεία για την εξαγωγή μεταλλεύματος, κυρίως μολύβδου και αργύρου. Πολλοί εξ’ αυτών ήταν Μανιάτες που είχαν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου. Μάλιστα η Ιερά Εικόνα έχει φιλοτεχνηθεί από υλικό των μεταλλείων.

Ο Σεβασμιώταοτς κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε τον θείο λόγο ως και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, πάλι με κηρυγματικό λόγο και ανέπεμψε μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους μεταλλωρύχους. Ευλογήθηκαν και οι «φανουρόπιτες» κατά το ευλαβές εκκλησιαστικό έθιμο.

Την όλη επιμέλεια της Πανηγύρεως είχε κατ’ άριστον και ιεροπρεπή τρόπον ο αρχιμανδρίτης π. Κων/νος Συρίγος, Προιστάμενος του Ι. Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρίου, Αναβύσσου και Π. Φώκαιας. Προσέτι έλαβον μέρος ο αρχιμ. Μιχαήλ Λιούμης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ο Ιερατικός Προιστάμενος του Ι. Προσκυνήματος Αγ. Νεκταρίου Καμάριζας, αρχιμ. π. Βλάσιος Μακρής, ως και άλλοι κληρικοί. Πλήθος φιλακολούθων πιστών συμπροσευχήθηκε ενώ στο Αναλόγιο έψαλε χορωδία νέων ανθρώπων υπό την διεύθυνση του θεολόγου κ. Χρήστου Βατή.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

https://www.orthodoxianewsagency.gr