Το Μουσείο Κεραμικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» υποδέχεται το κοινό

Το Μουσείο Κεραμικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» στο Λαύριο, υποδέχεται πάλι τους φίλους του το τριήμερο 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2022, συμμετέχοντας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα είναι «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Το Μουσείο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) το 2003 με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη των κεραμικών αντικείμενων (χρηστικά και διακοσμητικά) που κατασκευάστηκαν στο Λαύριο από την «Ανώνυμη Κεραμευτική Εταιρεία Λαυρίου» (Α.Κ.Ε.Λ.) κατά το διάστημα 1941-1957, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κεραμιστή Πάνου Βαλσαμάκη (1900-1986), το όνομα του οποίου, μαζί με αυτό της ΑΚΕΛ, αποτελούν τον τίτλο του Μουσείου.

Τα εκθέματα (κεραμικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα κλπ.) προέρχονται από δωρεές της οικογένειας Βαλσαμάκη, παλαιών εργαζομένων στην ΑΚΕΛ, συμπολιτών και μη, φίλων του Μουσείου, αλλά και αγορές με ίδιους πόρους της ΕΜΕΛ, η οποία συνεχίζει να το εμπλουτίζει. Μετά την αρχική προσωρινή έκθεση της συλλογής σε κτήριο του ΤΠΠΛ, συσκευάσθηκε και φυλάχθηκε στο παλαιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο – μετά από ευγενική παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο Λαυρεωτικής/ΔΑΝΕΤΑΛ – αναμένοντας την οριστική στέγασή της στο υπό αναστήλωση, διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο «Δεξαμενή καθίζησης» του Μεταλλοπλυσίου της άλλοτε «Ελληνικής Εταιρείας».

Με την ολοκλήρωση της επανέκθεσης της συλλογής, που έγινε με προσωπική εθελοντική εργασία μελών της ΕΜΕΛ (Κ. Μάνθου, Κ. Γκρανιά, Π. Δαμασκηνού), η ΕΜΕΛ ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσει το κοινό να την επισκεφθεί με το εξής πρόγραμμα:

Παρασκευή     23/9/2022 ώρες 18:30 – 21:30

Σάββατο          24/9/2022 ώρες 10:00 – 13:00

Κυριακή           25/9/2022 ώρες 18:30 – 21:30

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση:

Παλαιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου – Πτέρυγα Αρρένων

Ελ.Βενιζέλου 1 (Κεντρική Πλατεία Λαυρίου)

Λαύριο, 15 Σεπτεμβρίου 2022

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: