Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση ΚΚΕ για Σκουπίδια στην ΔΕΗ

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δημοσιεύματα αναπαράγουν την πρόθεση της ΔΕΗ Α.Ε. να δημιουργήσει στο χώρο του εργοστασίου της στο Λαύριο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ενέργειας είναι η πλέον καρκινογόνα και επιβλαβής για το περιβάλλον. Ειδικά σε μια περιοχή όπως το Λαύριο που το αποτύπωμα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων από άλλους επίδοξους «ευεργέτες» είναι βαρύ και σκορπάει ακόμα καρκίνο και θάνατο, που 17 χρόνια πριν έσκαγαν τα καζάνια της ΧΥΜΑ και σκορπούσαν στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες.

Εδώ λοιπόν σχεδιάζουν κυβέρνηση, περιφέρεια και επιχειρηματικοί όμιλοι εφαρμόζοντας τον νέο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων) να φτιάξουν ένα νέο εξελιγμένο κρεματόριο της υγείας του λαού, βαπτίζοντας το και στολίζοντας το με επιχειρήματα ότι θα μας «γλυτώσει» από την ενεργειακή κρίση. Η ΔΕΗ ΑΕ που αφήνει εκατοντάδες νοικοκυριά στην περιοχή της Λαυρεωτικής χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών νοιάζεται για το πώς θα μας γλυτώσει από το «σκοτάδι» που η ίδια μας βυθίζει. Σχεδιάζουν να φέρουν για καύσιμο σύμμεικτο σκουπίδι (δηλαδή τους πράσινους κάδους) και το υπόλειμμα των Μπλε κάδων αφού ανακτήσουν το 10% για ανακύκλωση… Δηλαδή, όλα τα αστικά απορρίμματα!!

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά ο προσανατολισμός μένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει στο επίκεντρό της πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, αλλάζουν οι χρήσεις γης, οι χωματερές βαφτίζονται σημεία κυκλικής οικονομίας και οι μονάδες καύσης, μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης…!

Το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτό που εμποδίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και τη ζωή του λαού.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι ίδιες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ: «Ο ρυπαίνων πληρώνει».  Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλόλητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο

Ο λαός της Λαυρεωτικής έχει δώσει μαθήματα, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι οι σχεδιασμοί των κυβερνήσεων μπορούν να βρουν εμπόδια και να σκοντάψουν στην θέληση και τον αγώνα των εργαζομένων, του λαού συνολικότερα.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, να αποτρέψουν με κάθε τρόπο, μέσα από τον αγώνα τους, τους νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την περιοχή της Λαυρεωτικής.

Να γυρίσουν την πλάτη στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, περιφέρειας και μονοπωλιακών ομίλων

Θα μας βρουν απέναντι τους, ο λαός της περιοχής θα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στο νέο έγκλημα!

Να μην δεχθούμε την δημιουργία εργοστασίου καύσης στην περιοχή. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά!

Τομεακή  Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Αρέσει σε %d bloggers: