Παρουσίαση βιβλίων «ΑΛΕΚΤΡΥΩΝ» και «ΤΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ» του γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη στην Χρυσή Τομή Κερατέας

Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» Κερατέας σας προσκαλεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022,  ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του συνδέσμου, για την παρουσίαση των βιβλίων του γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη «Αλεκτρύων» και «Τα επιπόλαια της καθημερινότητας», εκδόσεις ΑΩ.

Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι: Μάνια Βρανοπούλου – εκπαιδευτικός , Ασπασία Ταλλιαδώρου – αρχιτέκτων μηχανικός, Ζαχαρίας Στουφής – συγγραφέας και ο Ανδρέας Γαλανάκης.

Ο Ανδρέας Γαλανάκης είναι γλύπτης και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην κατασκευή οργάνων και ιδιαίτερα Ηλιακών Ωρολογίων. Ζει και εργάζεται στο Π. Φάληρο. Είναι μέλος του καλλιτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Έργα του ευρίσκονται στην παραλία του Π. Φαλήρου στην θέση Μπάτη, στο Πατριαρχείο, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Ντέβον στην Αγγλία και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει κάνει δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σε σχέση με τα Ηλιακά Ωρολόγια.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Ο Αλεκτρύων είναι ένα ηλιακό ρολόι. Πρόθεση του Αλεκτρύονα, όμως, δεν είναι να αποτελέσει απλώς ένα μετρητικό όργανο. Το όνομά του δείχνει και τη διάθεσή του. Θέλει να συμπεριλάβει στη διδακτική του την αισθητική και τη μυθολογία, ως συμπληρωματικά αλλά και βασικά στοιχεία της γνώσης. Ο Αλεκτρύων γνωμοδοτεί. Μας προσανατολίζει. Μας λέει κατά πού φυσάει ο άνεμος. Τι θα φυτέψουμε και πότε “κατά την κρίση του χρόνου”. Είναι ένας οδηγός για τις κύριες αγροτικές και “θαλασσινές” εργασίες μας. Μας δηλώνει ποια εποχή τελειώνει και ποια έρχεται καθώς αλλιώς πέφτει η σκιά το καλοκαίρι κι αλλιώς το χειμώνα. Μας ξεναγεί στον ουρανό δίδοντας μας το σταθερό σημείο της Άρκτου για αφετηρία. Αλλά και μας προτρέπει να σκεφτούμε με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ρολογιών για την έννοια του χρόνου.

Τα «Επιπόλαια της καθημερινότητας» είναι συλλογή κατασταλαγμάτων ζωής; Μία μεταφορά εμπειριών; Είναι ένα δοκίμιο για την ύλη και το πνεύμα, για τις κατασκευές και τον λόγο, για τον άνθρωπο και τη φύση; Είναι μια πραγματεία πολιτισμού; Μία πρόταση ζωής; Είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση της πορείας του ανθρώπου από εμφανίσεώς του στη γη ως σήμερα; Μία μικρή ιστορία του κόσμου. Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στο οπισθόφυλλο: Τα αντικείμενα, διατρέχουν τον χρόνο μαζί με εμάς. Πάνω τους σιγά-σιγά κολλάνε κομμάτια της ζωής μας. Είναι στόματα που φωνάζουν. Ζητούν μια θέση στην λογική της καθημερινότητας μας φορτίζοντας μας διαρκώς με την παρουσία τους. Είναι σχήματα λόγου. Ζουν μαζί μας, συμμετέχοντας ως οικογενειακά μέλη φτιάχνοντας λέξεις. Αυτές τις λέξεις που προσπαθούν να ψηλαφίσουν την άγια καθημερινότητά μας. Μεγάλη η χάρη της.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: