ΣΥΡΙΖΑ Ο.Μ.Λαυρίου: Όχι στο Περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο της Καύσης των Σκουπιδιών

Το νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα για ψήφιση, η Κυβέρνηση στη Βουλή, είναι ένα περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, που στόχο έχει την καύση σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες της ΔΕΗ. Πέραν αυτών σχεδιάζει να κατασκευάσει και επιπλέον εργοστάσια.

  Σύμφωνα με τους Επιστήμονες και πολλές εμπεριστατωμένες  μελέτες, οι διοξίνες και τα φουράνια που εξέρχονται από την καύση, είναι άκρως επικίνδυνες, καρκινογόνες και βιοσυσσωρεύσιμες ουσίες, που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα την ανθρώπινη υγεία και προκαλούν καρκίνο, καρδιοαγγειακά νοσήματα και πολλές άλλες διαταραχές.

  Σύμφωνα με την Greenpeace, εκτός των άλλων, η καύση θα απορροφά μεγάλα κονδύλια με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά, η όποια επένδυση σε φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους διαχείρισης.

 Με την καύση δημιουργείται το παράδοξο, αντί για μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών, να έχουμε μελλοντικά αύξηση της παραγωγής η ακόμη και εισαγωγή  απορριμάτων από το Εξωτερικό.

    Είναι γνωστό ότι, η λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο με καύση σκουπιδιών είναι μέτρο που πλήττει άμεσα την υγεία των πολιτών, στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής.

  Έρευνες περασμένων ετών στο Λαύριο, έδειξαν ότι στον οργανισμό των παιδιών βρέθηκαν τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδος σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλα παιδιά που ζουν σε άλλα μέρη.

  Ουσιαστική εναλλακτική απάντηση στην καύση σκουπιδιών σύμφωνα και με τους περιβαλλοντολόγους, είναι να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός κατά περιφέρεια, με κριτήρια επιλογής και καταλληλότητας, με προώθηση της ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως συσκευές ηλεκτρικές, λάστιχα, ορυκτέλαια, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την κομποστοποίηση.

  Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στη λειτουργία μονάδας καύσης σκουπιδιών στη ΔΕΗ Λαυρίου. Η Λαυρεωτική μια περιοχή μέχρι σήμερα κηρυγμένη μουσείο μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος, με τα λατομεία, τις στοές, τα μουσεία της αλλά και τις φυσικές ομορφιές της, αξίζει να παραμείνει φιλική περιοχή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

  Οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Λαυρεωτική, θα είναι και οικονομικές με την πτώση των τιμών των ακινήτων, μείωση παραθεριστών, μείωση του τζίρου στην αγορά και καταστροφή της διατροφικής αλυσίδας.

  Οι σύλλογοι, οι φορείς και ο Δήμαρχος της Λαυρεωτικής είναι κάθετα αντίθετοι με το Νομοσχέδιο.

  Δεν θα σκοτώσουμε τα παιδιά μας.

  Δεν θα φύγουμε από τα σπίτια μας.

  Όχι στην υποβάθμιση της ζωής.

  ΟΧΙ στην παραβιαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  ΟΧΙ στην προσβολή της Δημόσιας Υγείας

  ΟΧΙ στην παραβιαση των Δικαιωμάτων των Ζώων και της υγείας τους

  Όχι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης  για το περιβάλλον και  τις ανθρώπινες ζωές.

  Λαύριο 12/11/2022

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

Αρέσει σε %d bloggers: