Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής: Αποχαιρετισμός στον Κώστα Τζανή

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού φίλου, ερευνητή και εκ των γηραιότερων μεταλλωρύχων των μεταλλείων της Λαυρεωτικής, Κώστα Τζανή και μαζί του χάνεται ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας, έρευνας και διάδοσης του γεω-μεταλλευτικού πλούτου της Λαυρεωτικής γης.

Η παρακαταθήκη του στην έρευνα και διάδοση του ορυκτολογικού πλούτου των μεταλλείων της Καμάριζας και γενικότερα της Λαυρεωτικής είναι βαρυσήμαντη και θα μνημονεύεται από τις μελλοντικές γενεές.

Κώστας Τζανής, ΛάμπαΠάντα πρόθυμος να σε ξεναγήσει στα άδυτα της Λαυρεωτικής, στο Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο της Καμάριζας και στο πρώην εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας (νυν ΤΠΠΛ). Οι γεωλογικές του έρευνες και οι συνεργασίες του με επιστήμονες έφεραν στο φως πολλά ορυκτολογικά είδη καθώς και σπουδαία δείγματα που κοσμούν τα Μουσεία του τόπου μας και όχι μόνο. Σημαντικό μέρος της συλλογής του αποκτήθηκε και κοσμεί το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου μένοντας εσαεί στον τόπο μας.

Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους νέους, που δίδασκε ήθος, εργατικότητα και τιμή. Λάτρευε την περιοχή, την Καμάριζα, το Λαύριο, τα μεταλλεία και διψούσε να δει να αξιοποιείται η γεω-μεταλλευτική της κληρονομιά. Ήταν πάντοτε εκεί για να βοηθήσει και να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023, ώρα 11.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Καμάριζας.

Η ΕΜΕΛ θα καταθέσει αντί στεφάνου ένα ποσόν υπέρ κοινωφελών σκοπών καθ΄ υπόδειξη της οικογένειάς του.

Λαύριο, 3 Ιανουαρίου 2023

Το Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.Λ.