Έκδοση της Δρ. Μαριλένα Μαρμάνη με τίτλο «Λαύριο, η λάμψη του αργύρου. Η μεταλλευτική-μεταλλουργική ιστορία της πόλης»

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μένανδρος» η πολύ σημαντική συγγραφική έκδοση της Προϊσταμένης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ν. Γενιάς του Δήμου Λαυρεωτικής, της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Διδάκτορος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μαριλένας Μαρμάνη με τίτλο  «Λαύριο, η λάμψη του αργύρου. Η μεταλλευτική- μεταλλουργική ιστορία της πόλης» .

Η παρούσα έκδοση, η οποία στηρίζεται στη διδακτορική διατριβή της υπογράφουσας με τίτλο «Αξιοποίηση παλαιών μεταλλευτικών και μεταλλουργικών χώρων στην περιοχή της Λαυρεωτικής» είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης ιστορικής έρευνας και επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχει ως στόχο να παρουσιάσει συνολικά την ιστορία της Λαυρεωτικής μέσα από τα μεταλλευτικά-μεταλλουργικά μνημεία της. Πιστεύεται ότι ο ιστορικός κτιριακός πλούτος της περιοχής, όπως αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη έκδοση, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας πόλης που εξακολουθεί να ζει και να αναπτύσσεται μέσα από τα μνημειακά της κελύφη και, παράλληλα, να διατηρεί και να αναδεικνύει τον καινοτόμο χαρακτήρα και τη σπουδαία ταυτότητά της.

Απώτερος στόχος είναι η με κάθε τρόπο  ανάδειξη της μεταλλευτικής-μεταλλουργικής  κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος της Λαυρεωτικής μέσα από την  παρουσίαση και ανάλυση των  ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων που υπάρχουν διάσπαρτα στη Λαυρεωτική. Παράλληλα βασική επιδίωξη αποτελεί να δοθεί η δυνατότητα της παρουσίασης συνολικά του Λαυρίου και των μνημείων του και κατ’ επέκταση να υπάρξει η δυνατότητα καλλιέργειας συνθήκων ανάπτυξης πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης που θα καταστήσει και πάλι το όνομά του συνεπώνυμο με την πρόοδο και τη δημιουργία.

Είναι σαφές ότι αν καταφέρουμε να «γνωρίσουμε» το παρελθόν αυτής της πόλης και να δεθούμε μαζί της μέσα από τη γνώση για τα κτίριά της, τα μνημεία της, τα θραύσματα και την κουλτούρα της παράδοσης, θα έχουμε επιτύχει εν μέρει τον στόχο μας. Γιατί, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα αυτής της συλλεκτικής για την περιοχή μας έκδοσης, «εάν ο Παρθενώνας αντιπροσωπεύει τη δόξα του ανθρώπινου πνεύματος, η Λαυρεωτική θα συνεχίζει ν’ αντιπροσωπεύει στο μέλλον την ανθρώπινη εργασία, την παραγωγή και την πολιτιστική ανάπτυξη. Θα συνεχίζει την πορεία της, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλά… να επιμένει, να παλεύει, να ελπίζει και να χαμογελά, αποτελώντας από μόνη της ένα μάθημα ιστορίας για τις νεότερες γενιές».

Αρέσει σε %d bloggers: