Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν.Αττικής: Κινητοποίηση και κάθοδο στο Υπουργείο Υγείας

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τον αγώνα όλου του λαού της Λαυρεωτικής στην κατεύθυνση να στελεχωθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη την περιοχή.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, την ίδια ώρα που δίνουν δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, που ταΐζουν με ζεστό χρήμα τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, που αφήνουν ανεξέλεγκτες τις τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στην ενέργεια και αλλού, κατασπαράσσοντας έτσι το εισόδημα του λαού,  την ίδια ώρα προσπαθούν να διαλύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των μεγάλων Ιδιωτικών μονάδων που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη τη χώρα και εδώ στην περιοχή μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κατάσταση με το Κέντρο Υγείας Λαυρίου είναι οριακή. Η λαϊκή παρέμβαση του προηγούμενου διαστήματος με τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Αν.Αττικής, μπορεί μεν να κράτησε ανοιχτό το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση, κάτι που όμως δεν διόρθωσε την κατάστασης. Η λειτουργία του γίνεται με ημίμετρα τραβώντας γιατρούς με μερική απασχόληση από διάφορες περιοχές που και οι ίδιοι κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, αφού έχουν φτάσει στα όριά τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης, μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να καλεί ιδιώτες ιατρούς να καλύψουν τρύπες για κάποιες ώρες (και part-time…) και μάλιστα με ποσά που θα έφταναν να προσληφθούν υπερδιπλάσιοι μόνιμοι γιατροί, είναι τόσο προκλητική όσο και απαράδεκτη.

Τώρα είναι η ώρα για δράση.  Τώρα είναι η ώρα για αγώνα για την ίδια μας την ζωή. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής καλεί τον λαό της περιοχής να μην μείνει θεατής στην συνεχιζόμενη υποβάθμισης της ζωής του. Να μπει στην μάχη. Να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να απαιτήσουμε να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά μας για την εδώ και τώρα ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Για το λόγο αυτό το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν.Αττικής έχει δημιουργήσει ψήφισμα που αφού γίνει γνωστό με εξορμήσεις σε όλη την Λαυρεωτική και υπογραφεί από τους φορείς και τον λαό της περιοχής θα κατατεθεί με κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.

Καλούμε όλο τον λαό να μπει στην μάχη. Δεν περισσεύει κανείς. Η υπόθεση της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υπόθεση όλων μας.

Σας παραθέτουμε το ψήφισμα

Λαύριο 25 Ιανουαρίου 2023


ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση μόνιμου πληθυσμού με την ανάπτυξη οικισμών αλλά και την επίσκεψη χιλιάδων λαού κατά τις περιόδους τουριστικής αιχμής.

Επίσης, στην περιοχή δραστηριοποιούνται μια σειρά επιχειρήσεις  υψηλής επικινδυνότητας σε δύο βιομηχανικές ζώνες, μεταξύ αυτών  εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσιο πυρομαχικών, εμπορικό και επιβατικό λιμάνι που συνδέεται με νησιά και δεκάδες χιλιάδες λαού.

Την ίδια στιγμή εδώ και χρόνια απαξιώνονται συστηματικά οι δομές υγείας της περιοχής με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Λαυρίου να είναι διαχρονική και συνεχόμενη και την λειτουργία του να είναι ελλειμματική περισσότερο από μία δεκαετία με την απόσυρση πολλών ειδικοτήτων,  κάτι που δυσχεραίνει την ζωή του λαού της περιοχής.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Λαυρίου και να μην καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες του λαού της περιοχής και όσων αυτό εξυπηρετεί, όπως τους κατοίκους των κοντινών νησιών.

Όσοι υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα παίρνοντας υπόψη ότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να μπαίνει στην λογική κόστους-οφέλους, απαιτούμε εδώ και τώρα την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, την  ενίσχυση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κτηρίου.

Απαιτούμε την ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών ιατρών.

Επίσης, απαιτούμε την δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική το οποίο θα παρέχει υψηλές και αναβαθμισμένες παροχές υγειάς σε όλο το λαό με σκοπό την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των εργαζομένων,  χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών που θα επιβαρύνει καθημερινά την τσέπη μας.

Το παρόν ψήφισμα αφού υπογραφεί από τους φορείς όλης της Λαυρεωτικής, θα κατατεθεί με παν κινητοποίηση του λαού της στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ