Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
"Λαϊκή Συσπείρωση"ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΕΚΛΟΓΕΣΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής: Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί με τα απορρίμματα στη Λαυρεωτική

Το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου  μη συλλεγμένων απορριμμάτων στην Λαυρεωτική και την Κερατέα είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποβάθμισης των υποδομών  και  του προσωπικού αποκομιδής  από την Δημοτική Αρχή. Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί), υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων (μη μόνιμες, ορισμένου χρόνου, ολιγόμηνα προγράμματα) και συνεχής συρρίκνωση και υποβάθμιση του στόλου των οχημάτων με κακή – έως και καθόλου -συντήρηση. Την ίδια ώρα παρατηρούνται σταδιακός παροπλισμός των μηχανημάτων, ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τοποθέτηση μη κατάλληλων κάδων, μη  πλύσιμο και συντήρηση των κάδων.

Είναι γεγονός ότι στο Δήμο Λαυρεωτικής, για τις περιοχές Καμάριζα, Σούνιο, Λαύριο είναι λειτουργικά μόλις δύο απορριμματοφόρα, επειδή τα άλλα δύο είναι χαλασμένα, και στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας και τους ορεινούς και παράλιους οικισμούς τα απορριμματοφόρα κλείνουν 30-40 χρόνια λειτουργίας. Τα παραπάνω φανερώνουν ότι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας για πόλεις και οικισμούς καθαρούς με ποιοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Το πρόβλημα και η όξυνση του, είναι πολιτική επιλογή που θέλει να οδηγήσει την υπηρεσία της καθαριότητας στην ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της αποκομιδής, όσο και στην οικονομική επιβάρυνση του λαού της περιοχής.

Για ακόμα μια προεκλογική χρονιά, η τέταρτη στη σειρά, ακούμε για τον «νέο στόλο που έρχεται» και ποτέ δεν εμφανίζεται, ενώ το προσωπικό παραμένει ελάχιστο, χωρίς καν την προσπάθεια να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας με μόνιμους. Αυτή η επιλογή είναι διαχρονική της Δημοτικής Αρχής του κ. Λουκά, η οποία αποσκοπεί στην ομηρία των εργαζομένων σε 4μηνα και 8μηνα και στην τακτική των εκβιασμών και των υποσχέσεων για μονιμοποίηση – πάντα – μετά τις εκλογές.

Είναι προφανές ότι τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατακόρυφα ο όγκος των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να απαιτείται προσωπικό και οχήματα που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλης της περιοχής. Η πολιτική να γίνουν κεντρικά σημεία που να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια, ώστε να μαζεύονται με λιγότερες στάσεις από τους εξουθενωμένους εργάτες, δημιουργεί από τη μία συνθήκες εκδήλωσης σοβαρού εργατικού ατυχήματος και από την άλλη μεγάλες εστίες μόλυνσης και μικρές χωματερές.

Η Δημοτική Αρχή έχει τεράστια ευθύνη για την δημιουργία  παράνομων χωματερών στα «Τέλματα» στο Λαύριο (δίπλα στο 3ο Δημοτικό, στο ΕΠΑΛ και σε κατοικίες!), στο Καβοδόκανο, στις Φοβόλες  και αλλού. Εκεί ανακατεύονται τα ογκώδη (στρώματα, έπιπλα) με κλαδιά, χώματα και απλά σκουπίδια, τσιμέντα, άσφαλτο κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής, το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους το ιεραρχεί στις προτάσεις της, πάντοτε από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και της ποιότητας της ζωής. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι δημόσιες, να εκτελούνται από επαρκές προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, με εξοπλισμό και μέσα κατάλληλα για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων. Η χωροθέτηση των σημείων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, να εξυπηρετούν τον λαό και  την προστασία του περιβάλλοντος, σε ειδικά οργανωμένους υποδοχείς στα πλαίσια συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αποκλείοντας την επικίνδυνη καύση.