Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
"Λαϊκή Συσπείρωση"ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΕΚΛΟΓΕΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής aναφορικά με το αίτημα επανασύστασης του Δήμου Κερατέας και την ανακοίνωση της κίνησης «Δήμος Κερατέα ξανά»

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι υποψήφιοι της στις επερχόμενες Τοπικές και Περιφερειακές εκλογές δεν επιλέγουμε να τοποθετηθούμε ευκαιριακά στο συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Κερατέας και των δεκάδων οικισμών, παραλιακών ή ορεινών. Η τοποθέτησή μας γίνεται από θέση αρχών, από την συνολική μας στάση όπως έχουμε διαμορφώσει στα Δημοτικά και Περιφερειακά Όργανα όπου συμμετείχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε ευκαιριακή τοποθέτηση άλλων παρατάξεων προς «άγρα ψήφων», αν μη τι άλλο προσβάλλει τελικά τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή την κίνηση.

 1. Για την Λαϊκή Συσπείρωση προέχει το συνολικό κοινωνικό συμφέρον, ανεξάρτητα τα γεωγραφικά όρια, τον τόπο γέννησης του Δημάρχου, την τοποθεσία του Δημαρχείου, ή το όνομα του Δήμου. Αυτά είναι δευτερεύοντα και μακριά από την ουσία των προβλημάτων του λαού. Η ουσία είναι ότι το βιοτικό επίπεδο συνεχώς μειώνεται, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι κάτοικοι της Κερατέας βιώνουν στην ζωή τους τα ίδια βάσανα με τους Λαυριώτες.
 2. Σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, ο «Καλλικράτης» και όλοι οι υπόλοιποι Νόμοι των αστικών κυβερνήσεων έχουν «πετάξει» μια σειρά αρμοδιότητες και ευθύνες προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, χωρίς να συνοδεύονται από κονδύλια στήριξης αυτών των αρμοδιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι – πλην της Πάτρας – έχουν αποδεχθεί ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα προς τους Δήμους. Πρακτικά αποδέχονται ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, οι Δήμοι να υποχρηματοδοτούνται. Υπηρετώντας αυτή την γραμμή, οι δήθεν «ανεξάρτητοι και πολυσυλλεκτικοί» όλων των Δημοτικών Αρχών και εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι Λαυρεωτικής και Κερατέας ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ, αφού επικυρώνουν με την ψήφο και τη στάση τους τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς κάθε χρόνο. Το ίδιο συνέβαινε και πριν το 2010 σε Λαύριο και Κερατέα. Η μόνη δύναμη που αντιπαρατέθηκε σταθερά σε αυτούς τους Νόμους και στον «Καλλικράτη» ήταν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, απέναντι σε ένα «μονομπλόκ» Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων που τα ψήφιζαν και με τα «δυό τα χέρια» σε Λαύριο και Κερατέα και στον ενιαίο δήμο αργότερα. Έχουν τεράστιες ευθύνες συνολικά για την σημερινή κατάσταση, και τώρα τρέχουν να «ξεπλυθούν».
 3. Τα αποτελέσματα είναι οι κοινωνικές παροχές σε επίπεδο Δήμου να μειώνονται, να παρουσιάζονται τραγικές ελλείψεις σε μια σειρά υποδομές και προσωπικό, να μπαίνουν από την πίσω πόρτα οι ιδιώτες στα δάση, στα απορρίμματα, στους παιδικούς σταθμούς, σε απλές εργασίες συντήρησης και αλλού. Την λογική του κόστους-οφέλους στην κοινωνία της περιοχής φοράνε καπέλο και αυτό τους δίνει και το κίνητρο να τσακώνονται σήμερα για τους σταυρούς και την καρέκλα.
 4. Η θέση μας είναι ότι η Κερατέα και οι οικισμοί σταθερά υποβαθμίζονται με αυξητικό ρυθμό. Ποια είναι η αιτία; Μια σειρά αστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή έχουν αφήσει εκτός κάδρου την πόλη της Κερατέας και μια σειρά οικισμούς, σταδιακά αποψιλώνονται υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, οι κάτοικοι ακόμα και της πόλης δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ενώ υπάρχει και η σκέψη να κλείσουν κι άλλες (π.χ. τώρα με το Υποθηκοφυλακείο). Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Η Κερατέα προορίζεται σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας από το 2014 να παίξει τον ρόλο του οικιστικού υποδοχέα για τους εργαζόμενους στον ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Κερατέας, Καλυβίων, Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Λαυρίου. Αυτό το σχέδιο το έχουν στηρίξει όλοι με την ψήφο τους και τώρα εμφανίζονται δήθεν πολέμιοι. Την ίδια ώρα, το Λαύριο επιλέγεται σαν τουριστικός υποδοχέας, με την αξία γης να εκτοξεύεται με τα ενοίκια να γίνονται απαγορευτικά για τους κατοίκους. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που όλοι κλίνουν και σε όλες τις πτώσεις. Κέρδη για λίγους εκλεκτούς και κάποιους δορυφόρους, σε ένα πλαίσιο υπερτουρισμού και οικιστικής ανάπτυξης άνευ σχεδίου και οργάνωσης, χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ο σεβασμός στην ιστορία, το πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρο κ.α.
 5. Από αυτή την «ανάπτυξη», ο λαός της Κερατέας δεν έχει τίποτα να κερδίσει, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι ριγμένος στην μοιρασιά, μάλλον αναζητεί λαϊκή υποστήριξη να μπει και αυτός στο παιχνίδι βγάζοντας άλλους από την μέση. Άλλωστε και την περίοδο πριν το 2010 με δήμαρχο τον κ. Ιατρού, αλλά και στα χρόνια δημαρχίας του κ. Λεβαντή (2010-2014), υπηρετώντας τον παραπάνω δρόμο, οι κοινωνίες του Λαυρίου της Κερατέας και των οικισμών υπέφεραν από την υλοποίηση μιας πολιτικής γραμμής πλήρους ευθυγραμμισμένης με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Η Κερατέα δεν πάσχει από την Ενιαία Δημοτική Αρχή, αλλά από μια Κακή Δημοτική Αρχή, που κάθε φορά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όσο ακολουθεί τις ίδιες αντιλαϊκές ράγες.
 6. Στην δική μας αντίληψη, η «ανάπτυξη» πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Να είναι όλης της κοινωνίας της Λαυρεωτικής, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς δεσμεύσεις και «υποχρεώσεις» σε ισχυρούς και «επενδυτές». Αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει, είναι ένας δρόμος που είναι δύσκολος, αλλά υπηρετεί σταθερά τα λαϊκά συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες της μεγάλης έκτασης του ενιαίου Δήμου. Είναι ένας δρόμος ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη τις κοινωνιολογικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαφοροποιήσεις στους πληθυσμούς Λαυρίου-Κερατέας, οικισμών και Καμάριζας. Απαιτεί σύγκρουση με τον «Καλλικράτη» και κάθε αντίστοιχο Νόμο, σύγκρουση με ολόκληρο το πλέγμα των αστικών σχεδιασμών γιατί καταλήγουν να ταϊζουν τους λίγους από τον κόπο των πολλών.
 7. Μια Δημοτική Αρχή που υπηρετεί τους πολλούς αυτής της κοινωνίας, απαιτεί και διεκδικεί να αυξηθούν τα κονδύλια που θα στηρίζουν σταθερά και έμπρακτα τους κατοίκους των περιοχών. Παίρνει μέτρα και αγωνίζεται για Δημόσιες και Δωρεάν παροχές υγείας με ένταξη του «Κέντρου Πρίφτης» στο ΕΣΥ και στελέχωσή του, επαναλειτουργία του Ιατρείου του ΙΚΑ Κερατέας, ανάπτυξη κοινωνικών δομών αλληλεγγύης για ανέργους, συνταξιούχους, ΑμΕΑ κ.α. Είναι Δημοτική Αρχή που συγκρούεται με την κατεύθυνση η Τοπική Διοίκηση να γίνεται το μακρύ χέρι κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης.
 8. Η κοινωνία της Κερατέας, η νεολαία της πρέπει να είναι περήφανη για τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Αντιπαρατέθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού ανοιχτά με έναν εμβληματικό αστικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο και το κράτος εκείνη την περίοδο και κέρδισε. Απέδειξε, ότι όταν έχεις συνείδηση ότι κάτι είναι πραγματικά κακό για την τοπική κοινωνία, μπορείς να μετρήσεις νίκες απέναντι σε αντιπάλους που φαντάζουν ανίκητοι, να μην υποταχθείς στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και σε αρνητικούς συσχετισμούς.
 9. Αυτό καλούμε και όλο τον λαό της περιοχής να κάνει. Να σταθεί με κοινωνικούς όρους απέναντι σε κάθε βλαπτική μεταβολή και υποβάθμιση της ζωής του στον αγώνα, μακριά από «σωτήρες» και «μεσάζοντες», που πότε είναι οι Βουλευτές των αστικών κομμάτων, πότε οι Περιφερειάρχες, πότε οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Το αστικό κράτος που όλοι αυτοί υπηρετούν και στηρίζουν φτιάχνει τους Νόμους, αυτό έφτιαξε τον «Καλλικράτη», αυτό ορίζει διοικητικά όρια και κατευθύνει τους πόρους ΜΟΝΟ σε επικερδείς τομείς, στηρίζοντας την ανταποδοτικότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υποδομών για την ζωή του λαού.
 10. Σε αυτόν τον δρόμο σας καλούμε να βαδίσετε. Με σιγουριά και πίστη, ότι στην κοινωνία τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι κοινά – τόσο στο Λαύριο, όσο και στην Κερατέα και τους οικισμούς.   

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται ότι, όπως κάνει σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα σταθεί στο πλευρό του αγώνα του λαού της περιοχής να βελτιώσει τους όρους της καθημερινότητάς του, τα δικαιώματά του, θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία της κοινωνίας, μαζί με τους Συλλόγους, τους Φορείς συμβάλλοντας με όλες της τις δυνάμεις να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολλών, ενάντια στους σχεδιασμούς και τα κέρδη των λίγων!

Μια σκέψη για το “Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής aναφορικά με το αίτημα επανασύστασης του Δήμου Κερατέας και την ανακοίνωση της κίνησης «Δήμος Κερατέα ξανά»

 • Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, τακτική άλλωστε του ΚΚΕ διαχρονικά. Χυδαίοι χαρακτηρισμοί εναντίον μεγάλης μερίδας των κατοίκων της ΚΕΡΑΤΕΑΣ που έχουν δεί τον μαρασμό της ΚΕΡΑΤΕΑΣ ειδικά στα τελευταία 4 χρόνια Ενεργώντας οι σύντροφοι σαν μπροστινοί της σημερινής τοπικής και κυβερνητικής εξουσίας , λένε ακριβώς αυτά που θέλουν να πουν αυτοί. Συν τις άλλοις το όπλο μας είναι και η ψήφος μας και θα μας βρούν μπροστά τους.

  Έχουμε τώρα σαν ΛΑΟΣ, σαν εργαζόμενοι εκτός από το να αντιμετωπίσουμε τις απαγορεύσεις από το ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ τις ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ στα πολλαπλά προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει, έχουμε τώρα τους κομματικούς του ΚΚΕ που διεκδικούν την ΔΗΜΑΡΧΙΑ, να εκδίδουν στην ουσία απαγορεύσεις για τις διεκδικήσεις κατοίκων της ΚΕΡΑΤΕΑΣ. Και τι μας λένε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι-η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΌΣ κλπ- και φυσικά όχι η ΔΕΞΙΑ.

  Σχολιάστε

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: