Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΛιμάνι

ΤΑΙΠΕΔ: Προς πώληση το 67% πρώτου «πράσινου» λιμανιού στο Λαύριο έως το τέλος του έτους

Στα τέλη του έτους σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του 67% του λιμένος Λαυρίου. Το μεγάλο στοίχημα του Ταμείου είναι να μετατρέψει το Λαύριο στο πρώτο «πράσινο» λιμάνι του χαρτοφυλακίου του, βάζοντας τη Λαυρεωτική στον δρόμο της κλιματικής καινοτομίας. Η προσπάθεια ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, μέσω της πρωτοβουλίας Green Port Lavrio, ενώ αυτή την περίοδο τρέχει η διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλων για τον διαγωνισμό.

Έχοντας σημειώσει ρεκόρ εσόδων το 2022, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των λιμανιών της χώρας σε όρους κύκλου εργασιών και κερδοφορίας. Τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φτάνοντας στα 6,32 εκατ. ευρώ, έναντι των προϋπολογισθέντων 3,8 εκατ. ευρώ και αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το 2021. Η προτεραιότητα που δόθηκε στο homeporting και στα τουριστικά σκάφη, αλλά και η αύξηση των εμπορευμάτων κατά 44% ήταν οι κυρίαρχοι παράγοντες επιτυχίας.
Η πορεία του ΟΛΛ ήταν εξίσου αποδοτική και το πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπερνώντας τόσο σε κύκλο εργασιών και σε κερδοφορία τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 44%.

Μετασχηματισμός σε βιώσιμο λιμάνι

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μετατρέψει το Λιμάνι του Λαυρίου σε ένα λιμάνι βιώσιμο και ανθεκτικό στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, που θα εναρμονίζεται με τις εθνικές, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο του Green Deal, ο ελληνικός κλιματικός νόμος προβλέπει 80% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2040. Παράλληλα, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών από τη ναυτιλία ως το 2050.

Τα πρώτα βήματα για το «Πράσινο Λιμάνι Λαυρίου» έγιναν στις αρχές του 2023, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EIT Climate-KIC, με στόχο τον ολιστικό μετασχηματισμό της περιοχής.

Χαρτογράφηση φορέων

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, χαρτογραφήθηκαν περίπου 100 ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι σχετίζονταν ή μπορούσαν να σχετίζονται με τη βιώσιμη μετάβαση του Λιμένα Λαυρίου και της γύρω περιοχής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τοπικές και περιφερειακές αρχές, ακαδημαϊκοί φορείς, κινήσεις πολιτών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups, επενδυτές, αλλά και το οικοσύστημα του λιμανιού.

Επιπλέον, αναπτύχθηκε ένα εργαλείο χαρτογράφησης χρηματοδότησης για τη συλλογική καταγραφή δημόσιων και ιδιωτικών, διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και/ή περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από την EIT Climate-KIC, ο μετασχηματισμός προς ένα βιώσιμο λιμάνι είναι μια μακροχρόνια διαδικασία συνεργασίας με πολλές φάσεις.

www.worldenergynews.gr