Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΛιμάνιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαύριο: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του – Γιατί θεωρείται “φιλέτο”

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται η προκήρυξη για να ξεκινήσει η διαγωνισμός για την παραχώρηση του Λιμένα Λαυρίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο στο ypodomes.com  η δημοπράτηση του έργου είναι πλέον πολύ κοντά και αυτή την εποχή οριστικοποιούνται τα τεύχη δημοπράτησης αλλά και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πως θα πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρουν στο ypodomes.com, εξετάζεται από το Ταμείο η πιθανότητα ο διαγωνισμός να γίνει σε μια φάση αντί για δύο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα μπορεί να τρέξει με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει την πώληση μετοχή τουλάχιστον για το 67% της μετοχικής σύνθεσης του ΟΛΛ και με προϋποθέσεις για επενδύσεις που θα αναδείξουν περαιτέρω το λιμάνι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής.

Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον διαγωνισμό στο ypodomes, π διαγωνισμός για την παραχώρηση του Λιμένα Λαυρίου αναμένεται να τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα λιμάνι με πολλά προσόντα. Θεωρούν πως προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση λόγω τηες γειτνίασης που έχει με τις Κυκλάδες με τις οποίες συνδέεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τον Πειραιά.

Παράλληλα το ίδιο το λιμάνι έχει αρκετά ανεπτυγμένες υποδομές, ενώ έχει κοντά του και σημαντικά τουριστικά σημεία όπως το Σούνιο, η βιομηχανική περιοχή του Λαυρίου και είναι σε κοντινό σημείο και το βασικό αεροδρόμιο της χώρας, το Διεθνές Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ειδικά με το τελευταίο γίνεται πολύ πιο εύκολα η σύνδεση με την κρουαζιέρα και η μετατροπή του λιμένα Λαυρίου ακόμα και σε home port για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων καθώς μέσα σε 30 λεπτά θα μπορεί κάποιος να μεταφερθεί από το αεροδρόμιο στο λιμάνι.

Επίσης, λόγω των υποδομών του μπορεί να ελλιμενίσει και σκάφη αναψυχής, δημιουργώντας ένα νέο σημαντικό τουριστικό πυρήνα στην Αττική, σε συνδυασμό με την δυναμική ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας αλλά και του Ελληνικού.

Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση

Το Λιμάνι του Λαυρίου έχει και άνετη οδική σύνδεση ενώ προβλέπεται η επέκταση τόσο της Αττικής Οδού αλλά και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Η έλευση του τρένου στο Λαύριο θα σημάνει και την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας αλλά και το λιμάνι του Πειραιά.

Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από την ΕΡΓΟΣΕ και είναι από τα έργα που έχουν χρηματοδότηση μέσα από την μελλοντική ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Για την επέκταση της Αττικής Οδού από το Κορωπί στο λιμάνι του Λαυρίου, έχει ήδη κατατεθεί Πρότυπη Πρόταση από τον περασμένο Μάιο από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με το Ταμείο συνηγορούν στο σχέδιο αξιοποίησης που έχει επί ταπητος προκειμένου να υπάρξει και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αλλά και τίμημα για το λιμάνι στο άκρο της Αττικής.

Υπογράφεται η σύμβαση του Λιμένα Ηρακλείου

Το ΤΑΙΠΕΔ όμως ετοιμάζεται να υπογράψει και νέες συμβάσεις. Μετά την χθεσινή υπογραφή για την παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος στο Λιμάνι της Καβάλας, κάπου στο πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου ετοιμάζεται να υπογράψει και για την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου.

Να θυμίσουμε πως το σχήμα που αποτελείται από τις Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. επικράτησε με συνολικό τίμημα ύψους 80 εκατ. ευρώ το 67% των μετοχών του ΟΛΗ. Οι σχετικές εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν ολοκληρωθεί και απομένει πλέον το κλείσιμο. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να περάσει και η κύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή και να πραγματοποιηθεί το οικονομικό κλείσιμο.

Τέλος, συζητήθηκε από την ΕΑΔΗΣΥ και η προσφυγή της Goldair στον διαγωνισμό της παραχώρησς του Λιμένα Βόλου και αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης.

https://ypodomes.com