Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
"Λαϊκή Συσπείρωση"ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής: Ανακοίνωση για το Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Νοέμβρη 2023 αναφορικά και με την επέκταση της ravago

Έτσι φαίνεται ότι γίνονται οι μπίζνες στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε ο Δήμαρχος κ. Λουκάς είναι σε αργία – που θα τεθεί τελικά – είτε δεν είναι. Δεν εξηγείται διαφορετικά, καθώς χωρίς να έχει στεγνώσει το μελάνι από τις «καθαρογραφές» των αποτελεσμάτων της 8ης Οκτωβρίου (αφού τελικά και ενστάσεις έγιναν για να κατοχυρώσουν τις θεσούλες τους), το Δημοτικό Συμβούλιο «δια βοής» έχει ψηφίσει διαδοχικά την τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες και την επέκταση της RAVAGO προς τη θάλασσα, ενώ έπεται και η αύξηση της χερσαίας δραστηριότητας. Τι άλλο αλήθεια «προλαβαίνουν» μέχρι τον Γενάρη; Ιδιωτικοποίηση λιμανιού, κοινόχρηστοι χώροι, κάτι άλλο; Τρέχουν οι μπίζνες των μεγάλων επενδυτών στην περιοχή που βλέπουν και την δημόσια δημοτική γη ως φιλέτο.

Αναφορικά με το Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Νοέμβρη και την απόφαση για επέκταση της RAVAGO, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  • Συνιστά βλαπτική μεταβολή της καθημερινότητας του λαού της περιοχής η αύξηση της δραστηριότητας, και από την άποψη του όγκου διακίνησης χημικών με αύξηση των πιθανοτήτων ατυχήματος με επικίνδυνα χημικά εντός των ορίων του Δήμου, αλλά και τον κίνδυνο ενός Β.Α.Μ.Ε. (Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης), όπως είχε συμβεί στον ίδιο χώρο το 2006 στην ΧΥΜΑ.
  • Η Μελέτη δεν είναι καθόλου «άρτια» όπως ακούστηκε από Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Κατ’ αρχάς, εφόσον την πήραμε την ίδια μέρα, πότε πρόλαβαν να την κρίνουν άρτια; Με το «κιλό» πάει; Κατά δεύτερον, Μελέτη για επέκταση λιμενικών έργων χημικής βιομηχανίας που ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ υπόψη της στο ανθρωπογενές περιβάλλον τους δεκάδες οικισμούς που ξεκινάνε μερικές εκατοντάδες μέτρα βόρεια της εγκατάστασης και στο ιστορικό ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το «ατύχημα-έγκλημα» στη ΧΥΜΑ το 2006 και την συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής από τότε δεν είναι άρτια, είναι αντεπιστημονική, «καλογραμμένη» για να «περάσει» και να την υπερασπίζονται στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια όσοι στηρίζουν την ανάπτυξη για λίγους, κόντρα στη ζωή και τις ανάγκες των πολλών.

Κάποια βασικά ερωτήματα

  • Τα 12.000m3 χώμα που θα σκαφτούν από τον βυθό πού θα πάνε; Γιατί και άλλες μελέτες έλεγαν θα πάνε στα νταμάρια, αλλά τελικά εμφανίστηκαν στην Μπλέντα και «κατάπιαν» ένα ολόκληρο σχολείο για να κάνει ο Δήμος τις μπίζνες του και με την εταιρεία σκαφών και με τις εταιρείες με τις ανεμογεννήτριες.
  • Σε περίπτωση απαίτησης εκκένωσης των 3 βιομηχανικών μονάδων (ΑΗΣ-ΔΕΗ, RAVAGO, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ) υπάρχει σχέδιο για τους εργαζόμενους και για τους οικιστές; Έχουν γίνει διανοίξεις δρόμων; Έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα έργα; Γιατί καθυστερεί τραγικά η ένταξη των οικισμών στο σχέδιο πόλης;
  • Μπορούν όσοι ψήφισαν υπέρ να εγγυηθούν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και του λαού του Λαυρίου αν συμβεί κάποιο ατύχημα; Αν γίνει τυχαία έκλυση χημικών σε οδική μεταφορά από και προς την εγκατάσταση της RAVAGO; Αν «σκάσει» το Στυρένιο ή το LPG; Αν καούν πάλι υδρογονάνθρακες;
  • Γιατί ο Δήμος Λαυρεωτικής από το 2006 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ρύπανσης και προσβολής του περιβάλλοντος μετά το «ατύχημα-έγκλημα» της ΧΥΜΑ;

Και κάποιες διαπιστώσεις

  • Αποδείχτηκε ότι οι «πολλοί», ο λαός της περιοχής ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ την επέκταση, και έκαναν παρεμβάσεις ενάντια στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το Εργατικό Κέντρο, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των οικιστών, η ΕΜΕΛ, άλλοι φορείς είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε φρένο στα σχέδια του Δήμου και της RAVAGO, να διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους να μην προχωρήσει η περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής μας και του περιβάλλοντος της Λαυρεωτικής.
  • Αποδείχτηκε σε λίγους μήνες ότι οι προεκλογικές «φανφάρες» δημοτικών παρατάξεων ότι θα «κλείσουν» την RAVAGO και θα είναι στο επίκεντρο της παρέμβασής τους να μην επεκταθεί το εργοστάσιο, ήταν άλλο ένα «πυροτέχνημα», από αυτά που όταν σκάνε δεν κάνουν και καθόλου φασαρία. Άλλωστε, η υπηρεσία της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να γίνεται και από άλλες παρατάξεις. Να μην έχει το μονοπώλιο ο κ. Λουκάς.
  • Αποδείχτηκε, όπως και κάθε φορά, ότι οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να αλλάξουν ΜΟΝΟ με κοινωνικούς αγώνες, διεκδίκηση και σύνδεσή τους με παρεμβάσεις και ενημέρωση. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βάλεις φρένο, να μην εμφανίζονται «παντοδύναμοι» και να λένε σε κάθε είδους «κοράκια» επενδυτές που συναγελάζονται καθημερινά ότι εδώ «ό,τι θέλετε το περνάμε από το ΔΣ». Για να τους «κοπεί ο βήχας» και η έπαρση, πρέπει σε κάθε απόφαση εναντίον της πλειοψηφίας του λαού να έχουν την κοινωνία της Λαυρεωτικής απέναντι. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά περισσότερο στην κοινωνία και στις διεκδικήσεις μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής, τους οικιστές, τους φορείς και τους Συλλόγους σε δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης απέναντι στο νέο «έγκλημα» που υπογράφτηκε με την επέκταση των δραστηριοτήτων της RAVAGO.

Θα μπούμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις, θα πάρουμε πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!