Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διασυλλογικό: Υπόμνημα για το θέμα Επέκτασης Λιμενικών Εγκαταστάσεων της εταιρείας Ravago

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει πρόσφατα και αφορά την επέκταση του λιμενοβραχίονα της εταιρείας RAVAGO δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, εκφράζουμε την αντίθεσή μας και παραθέτουμε τις παρακάτω ανησυχίες μας.

Ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας είναι μεγάλος για το τι πρόκειται να συμβεί αντιλαμβανόμενοι το πρόδηλο ενδιαφέρον της εταιρείας RAVAGO να αυξήσει τη δραστηριότητα της   (αποθήκευση & επεξεργασία στυρενίου) σε μία περιοχή όπου λειτουργούν ήδη η ΔΕΗ και ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Λαυρίου. Ας μη ξεχνάμε ότι σε 100 μέτρα απόσταση από τις υπό ίδρυση εγκαταστάσεις, βρίσκεται ίσως το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, καθώς και πολλά άλλα ιστορικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής Θορικού (Θολωτοί Τάφοι, Φάρος Βρυσάκι, υπόγειες στοές, θρησκευτικοί ναοί κ.α.).  Εξάλλου στα 200 μέτρα βόρεια των εγκαταστάσεων, ξεκινούν οικισμοί αρκετοί εκ των οποίων  βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο ένταξης στο σχέδιο πόλεως. Στις περιοχές αυτές , αλλά και ευρύτερα, κατοικούν μόνιμα περίπου 5.000 πολίτες και τη θερινή περίοδο ειδικά στους παραλιακούς οικισμούς,  ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται. Επίσης, σε ένα χιλιόμετρο νότια των εγκαταστάσεων ξεκινά η πόλη του Λαυρίου και τα περίχωρά της

Είμαστε αντίθετοι με ότι σχεδιάζεται να γίνει δίπλα στους οικισμούς μας, πολλαπλασιάζοντας τις ζημιές σε περίπτωση ατυχήματος καθώς τα υλικά που θα αποθηκεύονται θα είναι πλέον σε πολλαπλάσιες ποσότητες. Ο κίνδυνος για απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον και σε ανθρώπινες ζωές αυξάνεται ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων δίπλα ακριβώς σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Ελλάδα με αποθήκες μαζούτ και αερίου. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τις εφιαλτικές στιγμές που ζήσαμε τον Ιούλιο του 2006  με τις εκρήξεις στις δεξαμενές της ΧΥΜΑ και το πυκνό νέφος που έπνιξε τις γύρω περιοχές.

Επιπλέον, με την επισκεψιμότητα μεγαλύτερων πλοίων, άρα και μεγαλύτερη μεταφερόμενη ποσότητα χημικών ουσιών, αυξάνεται η πιθανότητα μεγαλύτερης κλίμακας ατυχημάτων με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το θαλάσσιο περιβάλλον της ακτογραμμής από την Κερατέα έως το Σούνιο.

Οι περιοχές μας επίσης, δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση και το όποιο  πρόβλημα προκύψει  μεγεθύνεται λόγω ανεπαρκούς και μη ασφαλούς οδικού δικτύου, άρα και έλλειψη διεξόδων διαφυγής  σε περίπτωση ατυχήματος.

Για τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια υποβάθμισης της ιστορικής, με φυσική ομορφιά, αλλά και με ραγδαία ανάπτυξη περιοχής μας.

Η Ομοσπονδία Παραλιακών Εξωραιστικών & Εκπολιτιστικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Εξωραιστικών & Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Λαυρεωτικής,  που υπογράφουν το παρόν υπόμνημα,  εκπροσωπώντας 46 οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας, έχουμε αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δεσμευόμαστε ότι θα αντιταχθούμε με όποιο τρόπο απαιτείται.