Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σούνιο: Ολοκληρώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους καθαρισμούς με το #projectposeidon

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την άμεση αποκατάσταση του βυθού της θαλάσσιας περιοχής του Σουνίου, που βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα ανέλαβε η Εναλεία ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη ΔΕΗ.Στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, ρυπογόνων ουσιών και αποβλήτων επικίνδυνων για την πανίδα και χλωρίδα της θαλάσσιας περιοχής.

Έτσι, η Εναλεία, που από την ημέρα ίδρυσής της το 2016 καταπολεμά σταθερά τις μεγαλύτερες απειλές για τη θαλάσσια άγρια ζωή σε συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες, μετά και την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για αποκατάσταση. Ένωσε τις δυνάμεις της με τη ΔΕΗ και δημιούργησαν την εθελοντική αποστολή #ProjectPoseidon, με στόχο τον καθαρισμό της επιβαρυμένης περιοχής γύρω από το Σούνιο από εγκαταλελειμμένα αλιευτικά δίχτυα και πλαστικά.

Enaleia 3

Η αποστολή #ProjectPoseidon αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους καθαρισμούς που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με διάρκεια 4 ημερών σκληρών προσπαθειών, ξεκίνησε με τον καθαρισμό της παραλίας στο νησί Πάτροκλος, η οποία ακολουθήθηκε από τον καθαρισμό της παραλίας Καστελόριζο, τον καθαρισμό του βυθού στην ανοιχτή θάλασσα γύρω από την περιοχή του Σουνίου και της παραλίας Χάρακας, και ολοκληρώθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου όπου έγινε η συγκέντρωση των συλλεχθέντων διχτυών και πλαστικών αντικειμένων που θα οδηγηθούν με ειδικές διαδικασίες στην κυκλική οικονομία.

Enaleia 5

Η μεγαλόπνοη αυτή επιχείρηση που αξιοποίησε τη συλλογική δύναμη επαγγελματιών αλιέων με τα σκάφη τους, εξειδικευμένων δυτών, εθελοντών και εργατών εξοπλισμένων με ειδικά μηχανήματα και γερανούς είχε ως σπουδαίο αποτέλεσμα τη συνολική συλλογή πάνω από 25.000 κιλών παλιού αλιευτικού εξοπλισμού και πλαστικού! Για να γίνει πιο κατανοητή η ποσότητα αυτή, είναι σαν να έχουμε γεμίσει 25 απορριμματοφόρα του δήμου με πλαστικά!

Η Εναλεία ευχαριστεί θερμά τη  ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, και τους ανθρώπους της για την στήριξη που προσέφεραν για την δράση καθαρισμού #projectposeidon. Το προσωπικό της ΔΕΗ στήριξε έμπρακτα τη δράση με τη συμμετοχή του στις δράσεις του καθαρισμού επιδεικνύοντας τη δέσμευση για πραγματική δράση και θάλασσες χωρίς πλαστικά. Η ΔΕΗ ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβασή της.

Enaleia 4

Enaleia 6

Στοχεύοντας στην περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και την μετάβαση του Ομίλου σε μία Πράσινη Οικονομία, η ΔΕΗ ενδυναμώνει τη συμβολή της στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σεβασμό στο μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Το #ProjectPoseidon αποτελεί σημαντικό παράδειγμα της ακλόνητης αφοσίωσης της Εναλεία στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στη δημιουργία ενός καθαρότερου, υγιέστερου περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Enaleia 2

Πληροφορίες:  e.tarabe@enaleia.com

Λίγα λόγια για την Εναλεία

Η Εναλεία, που ιδρύθηκε το 2016, είναι μια κοινωνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα και όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας.

Η Εναλεία εκτελεί σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο, από μεγάλες δράσεις θαλάσσιου καθαρισμού μέχρι έργα συμβουλευτικής και έρευνας, καθώς και μεθόδους εκπαίδευσης που σχετίζονται με βιώσιμες τεχνικές αλιείας, εξασφαλίζοντας υψηλότερο εισόδημα για τις αλιευτικές κοινότητες.