Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος Λαυρεωτικής

Δήμος Λαυρεωτικής: Ανακοίνωση – Διευκρίνιση σχετικά με υποβολή Δήλωσης καθαρισμού ιδιοκτησίας

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οι οποίοι έχουν υποβάλει στο Πρωτόκολλο του Δήμου Λαυρεωτικής έντυπη Δήλωση Καθαρισμού Ιδιοκτησίας σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, οφείλουν να υποβάλουν ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ την Δήλωση Καθαρισμού Ιδιοκτησίας στην πλατφόρμα:  https://akatharista.apps.gov.gr/.

  • Προσοχή: Επειδή η κτηματογράφηση στο Δήμο Λαυρεωτικής δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι δυνατή η καταχώριση  του ΚΑΕΚ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εναλλακτικά οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα για γεωγραφικό εντοπισμό της ιδιοκτησίας τους και καταχώριση των συντεταγμένων.

Υπενθυμίζουμε, πως η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της Δήλωσης Καθαρισμού Ιδιοκτησίας λήγει στις 30 Ιουνίου 2024.


Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πολίτες ότι «άνοιξε» η ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ 206/τ. Α΄/13.12.2023).
Η πλατφόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr.
Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οφείλουν έως τις 30 Ιουνίου 2024 να υποβάλλουν δήλωση ότι έχουν προχωρήσει στον απαιτούμενο καθαρισμό οικοπεδικών εκτάσεων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση (Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, ΦΕΚ 2695/ τ.Β΄/ 09.05.2024).
Στην ίδια πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:
 Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
 Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
 Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
 Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων
 Ασφαλή συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση καθαρισμού και συντήρησης του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 η  Μαΐου – 31 η  Οκτωβρίου) επιβάλλεται στους υπόχρεους από τον Δήμο:
α)  Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β) η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να διαβάσουν το εγχειρίδιο χρήσης πολίτη στον παρακάτω σύνδεσμο https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen#intro.