Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτοβουλία Πολιτών Λαυρεωτικής: Συγκέντρωση με αίτημα “Όχι επέκταση της Χημικής Βιομηχανίας RAVAGO (πρώην DOW)”

Tην Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών της Λαυρεωτικής με βασικό αίτημα, ‘’Όχι στην επέκταση της χημικής βιομηχανίας στη Λαυρεωτική’’.

Τη συνέλευση συγκάλεσε επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών και συμμετείχαν οι 3 Ομοσπονδίες Εξωραϊστικών και Παραλιακών, Πολιτιστικών Συλλόγων και Συνεργαζόμενων Οικιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής, το Εργατικό Κέντρο, η ομάδα του Φιλοσοφικού Καφενείου Λαυρεωτικής καθώς και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικών φορέων.

Στην συνάντηση πήραν το λόγο, ειδικοί επί του θέματος, εκπρόσωποι των 3 Ομοσπονδιών εξωραϊστικών, πολιτιστικών και οικιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών φορέων, νυν και πρώην εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και αρκετοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης επέκτασης της χημικής βιομηχανίας στον χώρο των πρώην DOW και ΧΥΜΑ στο Θορικό, πλέον RAVAGO, που χρησιμοποιεί ως βασική Α Ύλη το στυρένιο, λαμβάνοντας υπόψη και το ήδη γενόμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) στην ίδια περιοχή το 2006, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες το χημικό που καιγόταν και ποιες οι επιπτώσεις του.

Τονίστηκε ότι η επερχόμενη επενδυτική ενίσχυση της χημικής βιομηχανίας, πολυμερών RAVAGO που χρησιμοποιεί το στυρένιο ως Α ύλη, θα βλάψει ανεπανόρθωτα το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον της Λαυρεωτικής, θα πλήξει τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και γενικά τους επαγγελματίες και το κυριότερο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Κύριος προβληματισμός όλων ήταν, πως η επέκταση αυτή αυξάνει εκθετικά τις πιθανότητες νέου ΒΑΜΕ και γενικά τους κινδύνους και τη ρύπανση, αφού παράλληλα αυξάνεται η δυναμικότητα αποθήκευσης πολλαπλάσιων ποσοτήτων χημικών υλών, τοξικών, εύφλεκτων και καρκινογόνων, είτε με διαρροή στον αέρα ή στη θάλασσα, είτε από τροχαίο ατύχημα κατά τη μεταφορά και πως η σημαντική επέκταση του λιμενοβραχίονα εντός προστατευόμενης περιοχής Natura GR3000018, που θα κατασκευαστεί για να δώσει τη δυνατότητα να προσαράζουν για εκφόρτωση τάνκερ χωρητικότητας 35.000dwt αντί των 5.000dwt που προσάραζαν μέχρι τώρα – απορρίπτοντας τα απόβλητα τους στη θάλασσα – αναμενόμενα θα επιφέρει, μόλυνση της θάλασσας, προσβολή της περιοχής Natura, υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, και απαξίωση των περιουσιών τους.

Αναφορά εκτεταμένη έγινε επίσης στο υγρό στυρένιο, (ουσία χαρακτηρισμένη από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ταξινόμησης και Επισήμανσης Χημικών Ουσιών (Κανονισμός CLP 1272/2008) που είναι εύφλεκτο, τοξικό διά της εισπνοής, διαβρωτικό, καρκινογόνο, ερεθιστικό του δέρματος, τοξικό στην αναπαραγωγή βλαβερό στην όραση και τα μάτια, καθώς και σε προσβολή της ακοής και όλα τα παραπάνω, όχι μόνο σε περίπτωση καύσης του υλικού, ή σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και κατά την χρήση του σε κανονικές συνθήκες ή σε περίπτωση απλής διαρροής.

Τέλος αναφέρθηκαν κάποια ατυχήματα που έχουν γίνει σε αντίστοιχες βιομηχανίες, όπως αυτό της Ινδίας, στις 7/5/20, όπου μεγάλη διαρροή στυρένιου, συνέβη σε αντίστοιχου βεληνεκούς εγκατάσταση και εκκενώθηκε περιοχή 5km για μήνες και αυτό της Βουλγαρίας από ανατροπή βυτιοφόρου που μετέφερε 20 τόνους στυρένιου στις 11/7/11, όπου εκκενώθηκε ολόκληρη κωμόπολη 2.200 κατοίκων, μετά από διαρροή περίπου 4 τόνων του επικίνδυνου χημικού που προκάλεσε τοξικό νέφος.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης αποφασίστηκε:

1.Η συγκρότηση επιτροπής, που θα συντονίζει τις ενέργειες όλων για το χτίσιμο ενός μετώπου ενάντια στην επέκταση των δραστηριοτήτων της χημικής βιομηχανίας στη Λαυρεωτική. Η επιτροπή θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους συλλόγων, συλλογικοτήτων και απλούς πολίτες της Λαυρεωτικής.

2.Ενημέρωση των συμπολιτών μας με κάθε μέσο και άμεση υλοποίηση εκδηλώσεων ενημέρωσης σε Λαύριο, Κερατέα και οικισμούς, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και να αφυπνίσουμε όσους συμπολίτες μας αγνοούν το θέμα και τους τοπικούς φορείς και αρχές.

3.Ξεκίνημα ενός νομικού αγώνα κατά παντός υπευθύνου για το σχεδιαζόμενο, λίαν επικίνδυνο εγχείρημα της επέκτασης της χημικής βιομηχανίας RAVAGO στη Λαυρεωτική.

4. Υλοποίηση λοιπών ενεργειών που θα προταθούν από πολίτες και φορείς για το συγκεκριμένο σκοπό.

Να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Έχουμε χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές.

Λαύριο 06/06/24

Πρωτοβουλία Πολιτών Λαυρεωτικής