Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ο Δαίδαλος

Άμεσα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον «Δαίδαλο», το νέο υπερ-υπολογιστή στο Λαύριο – Εντυπωσιακές επιδόσεις, τροφοδοσία από ΑΠΕ, κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα. Ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι και “πράσινος”, καθώς το σύστημα να περιλαμβάνεται και στη λίστα με τα κορυφαία συστήματα αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον «Δαίδαλο», το νέο “πράσινο” υπερ-υπολογιστή υψηλών επιδόσεων της Ελλάδας, όπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο συνέδριο Digital World Summit Greece 2024 – “Shaping the future of A.I.”, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση.

Πρόκειται για ένα νέο υπερ-υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα στο κτήριο «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός». Το συγκεκριμένο κτήριο,  εμβαδού 1.500 τ.μ., χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για τις ανάγκες της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο «Δαίδαλος» θα είναι υβριδικός, με κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας και μονάδες επιταχυντών, και θα έχει ισχύ >60 Petaflops, χάρη στην οποία θα μπορεί να εκτελεί 60 εκατομμύρια δισεκατομμύρια (!!!) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιδόσεις αυτές θα εντάξουν τον «Δαίδαλο» στη λίστα με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και με την ανάπτυξή του η Ελλάδα θα ενταχθεί στο κλαμπ των 4 ευρωπαϊκών κρατών που θα φιλοξενούν κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας (pre-exascale ή petascale HPC), σύμφωνα με την Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης «Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU)».

Ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι και “πράσινος”, καθώς το σύστημα να περιλαμβάνεται και στη λίστα με τα κορυφαία συστήματα αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).

Ο «Δαίδαλος» θα τροφοδοτείται από συστήματα ΑΠΕ και τα σύγχρονα συστήματα ψύξης του εγγυώνται χαμηλό ενεργειακό κόστος, ενώ η λύση κλιματισμού θα είναι προσαρμοσμένη στο κλιματικό προφίλ της περιοχής του Λαυρίου (θερμοκρασίες περιβάλλοντος και σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια του έτους), αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον και εξοικονομώντας σημαντικό ποσοστό της απαιτούμενης ενέργειας λειτουργίας (λόγω της ψύξης), της τάξης του 40%-50%.

Το κόστος προμήθειας του υπερυπολογιστικού συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ έχει προϋπολογιστεί στα 35 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα καλυφθεί το 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, ενώ το 65% του έργου θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης τους χώρου, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

https://www.oryktosploutos.net

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.