Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Λαυρεωτικής: Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ζήτημα λειτουργίας των Δημοτικών Φιλαρμονικών

Αναφορικά με την ανακοίνωση των εκτελεστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής ενημερώνουμε τους πολίτες για τα εξής:

Η Δημοτική Φιλαρμονική στην Κερατέα και στο Λαύριο αποτελούν «εμβληματικά» σχήματα για τον πολιτισμό, με σπουδαία τοπική και υπερτοπική προσφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια ως δημοτική αρχή βρισκόμαστε σταθερά υποστηρικτικά στο πλευρό τους και αναζητούμε πάντα τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η στέγασή τους, καθώς η Φιλαρμονική Κερατέας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο και η Φιλαρμονική Λαυρίου σε κτήριο ιδιαίτερου κάλους με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, προκειμένου οι εκτελεστές να δημιουργούν απερίσπαστοι.

Ενδεικτικό άλλωστε του προσωπικού ενδιαφέροντος του Δημάρχου, Δημήτρη Λουκά, είναι η για πολλά παραχώρηση κτηρίου ιδιοκτησίας του (πάνω από την τράπεζα Alpha), καλύπτοντας με ίδιους πόρους ακόμα και το ρεύμα όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια και οι δύο Φιλαρμονικές απολάμβαναν παροχές στο υψηλότερο επίπεδο σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή, αναλωσίμων, μετακινήσεων κλπ.

Περαιτέρω, μετακινήθηκε υπάλληλος από την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού όπου ήταν απολύτως απαραίτητος, για να εξυπηρετεί την Δημοτική Φιλαρμονική και έγινε μετάταξη υπαλλήλου (μουσικός) από άλλο Δήμο, αναλαμβάνοντας το κόστος μισθοδοσίας του πάλι για την εξυπηρέτηση της Φιλαρμονικής.

Τέλος, ο Δήμος έχει αναλάβει και την μισθοδοσία των δασκάλων της Φιλαρμονικής, όπου όντως υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έγκειται στον ανάδοχο και όχι στο Δήμο Λαυρεωτικής, όπως πολύ καλά γνωρίζουν και τα μέλη των Φιλαρμονικών, το οποίο με πρωτοβουλία του Δημάρχου θα διευθετηθεί άμεσα ( εντός ενός μηνός).

Αναφορικά με το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους εκτελεστές ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής ως καθολικός διάδοχος του Νομικού Προσώπου «Θορικός» είναι ο φορέας που θα έπρεπε να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις.

Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου -ως η αρμόδια υπηρεσία- έθεσε προφορικώς αρχικά αντιρρήσεις για την εξόφληση των αποζημιώσεων για λόγους νομιμότητας. Αμέσως, και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο ο Δήμαρχος έστειλε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που έχει ως κύρια αρμοδιότητα τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Δήμων καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ερώτημα όπου υπογράμμισε ρητώς την βούληση της Διοίκησης, να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις με τον τρόπο που καταβάλλονταν έως το 2023 από το ΝΠΔΔ «Θορικός».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απάντησε μετά από μερικές ημέρες, αναφέροντας ότι θα πρέπει να επιλύσουμε το ζήτημα εσωτερικά, επί της ουσίας δηλαδή δεν μας έδινε λύση διότι όπως είναι γνωστό δεν αποφασίζει ο Δήμαρχος ή άλλος αιρετός για την νομιμότητα μιας δαπάνης, αλλά η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου η οποία και είχε αντιρρήσεις.

Ακολούθως το Υπουργείο Εσωτερικών μας κοινοποίησε την οδηγία του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να μας απαντήσει επισημαίνοντάς της ότι οι πάσης φύσεως αποδοχές των προσωπικού των ΟΤΑ ρυθμίζονται με τον Νόμο του μισθολογίου και όχι με οιονδήποτε κανονισμό λειτουργίας.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς συνομίλησε σήμερα με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αρμόδια για τον έλεγχο των δαπανών του Δήμου Λαυρεωτικής) ύστερα και από τις γραπτές αντιρρήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου από όπου προέκυψε με σαφήνεια ότι η Επίτροπος δεν θα θεωρήσει (εγκρίνει) καμία δαπάνη εφεξής για αποζημιώσεις εκτελεστών. Η Επίτροπος επεσήμανε ότι κανένας Δήμος στην χώρα δεν λειτουργεί Φιλαρμονική με αυτό τον τρόπο (αποζημιώσεις εκτελεστών κλπ) και κατέστησε σαφές ότι οιαδήποτε δαπάνη καταβληθεί προς τους εκτελεστές των Φιλαρμονικών, αυτή αμέσως θα καταλογιστεί στην προσωπική περιουσία των οργάνων που θα θεωρήσουν και θα πληρώσουν τα αντίστοιχα εντάλματα.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπογραμμίζεται ότι:

-Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς ενημέρωσε σήμερα τους μαέστρους των δύο Φιλαρμονικών ότι παρά τη σαφή του πρόθεση να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους εκτελεστές, δυστυχώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Εποπτικές Αρχές, Υπουργείο, αρμόδια Δικαστική Αρχή) δεν επιτρέπουν στο Δήμο να καταβάλει πλέον αποζημιώσεις σε εκτελεστές των Φιλαρμονικών του Δήμου Λαυρεωτικής.

– Έχει προγραμματιστεί η ανανέωση των συμβάσεων των 4 καθηγητών προκειμένου να διασφαλιστεί η ακώλυτη εκπαίδευση των μελών των Φιλαρμονικών.

Ο Δημήτρης Λουκάς έκανε σχετική δήλωση: «Δεσμευόμαστε να παρέχουμε, εντός του πλαισίου νομιμότητας και με βάση τη νομοθεσία που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς, κάθε διευκόλυνση προς τα μέλη της Φιλαρμονικής προκειμένου να επιτελούν το πολύ σημαντικό έργο τους για την πολιτιστική ανάπτυξη και συνέχεια του τόπου μας.»

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.