Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το «μικρό Ελληνικό» που δημιουργείται στο Λαύριο στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο «Αιγαίον»

Η επένδυση από Τράπεζα Πειραιώς και Dimand στο Λαύριο για 420 πολυτελείς κατοικίες και 50 βίλες – Το ευρύτερο πλαίσιο της αναμόρφωσης της περιοχής και οι πολεοδομικές μελέτες για την ανάπτυξη παραλιακών οικισμών εντός του Δήμου Λαυρίου.

Ένα «μικρό Ελληνικό» πρόκειται να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια στο Λαύριο από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Dimand, καθώς η τράπεζα με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων προχώρησαν πρόσφατα στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπλαση μίας σειράς από κτίρια στην Αττική. Η συγκεκριμένη ανάπλαση του Λαυρίου αφορά στη δημιουργία 420 πολυτελών κατοικιών και 50 βιλών στα περίπου 100 στρέμματα ιδιοκτησίας της εταιρείας «Νηματουργείο Αιγαίον», η οποία πλέον έχει πάψει να υφίσταται.

Στο συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και η Dimand, ενώ σημειώνεται ότι εκτός από την Πειραιώς που σήμερα είναι η κύρια μέτοχος της εταιρείας που διαχειρίζεται το ακίνητο, σε αυτήν συμμετέχουν τόσο η Intracom όσο και η ΓΕΚ Τέρνα, είτε απευθείας, είτε μέσω της εταιρείας συμφερόντων τους Κέκροψ Α.Ε. Ειδικότερα, πρόκειται για την εταιρεία Euroterra, στην οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή ως κύριοι μέτοχοι με ποσοστό 75% η Strix Holdings, συμφερόντων της τράπεζας Πειραιώς, η ΓΕΚ Τέρνα με ποσοστό 10%, η Κέκροψ με 10% και η Intracom με 5%. Η συνολική επένδυση θα έχει προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανατρέχοντας στην ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης έκτασης, το 1955 η «Αιγαίον Α.Ε.», ιδιοκτησία της οικογενείας Καρέλλα, κατασκευάζει την μεγάλη κλωστοϋφαντουργική μονάδα στο Λαύριο που απασχολούσε περίπου 1500 εργαζόμενους και έκλεισε τον Φεβρουάριο του 1990. Το εργοστάσιο ήταν γνωστό και με την ονομασία «Καρέλλα» από το επώνυμο των ιδιοκτητών του.

Η επένδυση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναμόρφωσης της περιοχής του Λαυρίου τα επόμενα χρόνια και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμανιού της πόλης, στον οποίο συμμετέχουν οκτώ επενδυτικά σχήματα. Το λιμάνι του Λαυρίου πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ στο πλάνο είναι η διασύνδεσή του με τον προαστιακό. Το λιμάνι διαθέτει εκτός των άλλων άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου και ελικοδρομίου.

Νέο ξενοδοχείο στο πρώην Κέντρο Αλλοδαπών του Λαυρίου

Σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης υποδομών, στο Λαύριο προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο πρώην Κέντρο Αλλοδαπών του δήμου, σε σύμπραξη με ιδιώτη με το μοντέλο ΣΔΙΤ και σύμβαση για 49 χρόνια.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στον χώρο του λιμανιού, έργο που θα βγει σε διαγωνισμό στη διάρκεια του καλοκαιριού με αντικείμενο την ανάθεσή του σε εργολάβο που θα υλοποιήσει την κατασκευή, καθώς και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου σε έκταση στον λόφο του λιμανιού Λαυρίου, με δυνατότητα υποδοχής 2.500 συνέδρων.

Πολεοδομικές μελέτες για ανάπτυξη παραλιακών οικισμών σε εκτάσεις 9.500 στρεμμάτων

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οκτώ πολεοδομικές μελέτες για την ανάπτυξη παραλιακών οικισμών σε εκτάσεις 9.500 στρεμμάτων κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεδομένου ότι τα όρια του δήμου εκτείνονται από την Παλαιά Φώκαια έως και την περιοχή του Πόρτο Ράφτη. Ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες για τα 3.500 στρέμματα από τα αναφερόμενα και προσεχώς θα υλοποιηθούν και για τα υπόλοιπα 6.000 στρέμματα. Συν τοις άλλοις, στον προγραμματισμό είναι να αξιοποιηθούν παλαιά πολυβολία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να μετατραπούν σε τουριστικές κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπλέον, ο δήμος έχει εξασφαλίσει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση για δύο μεγάλες αστικές αναπλάσεις στα ιστορικά κέντρα της Κερατέας και του Λαυρίου, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και 6,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Σημειώνεται ότι ο δήμος Λαυρεωτικής παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας με έκταση 220.000 στρέμματα, ενώ κατοικείται από 25.000 άτομα.

Το Λαύριο ως βασικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης

Προσεχώς το Λαύριο αναμένεται να αποτελέσει βασικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης καθώς εκτός από την αξιοποίηση του λιμανιού λαμβάνουν χώρα μία σειρά από δράσεις και επενδύσεις. Σημειώνεται ότι ο δήμος Λαυρετωτικής έχει συστήσει ανώνυμη εταιρεία real estate για τη διαχείριση των ακινήτων που αξιοποιεί με την ονομασία ΔΑΝΕΤΑΛ Α.Ε, την οποία ίδρυσε το 2017, μεταβιβάζοντας σε αυτήν περίπου 10.000 στρέμματα, τα οποία έχουν ενταχθεί στην περιουσία του δήμου από το 2003 έως και το 2008, όταν και μεταγράφηκαν στο υποθηκοφυλάκειο. Πρόκειται για παραλίες – 80 παραλίες υπάγονται στον δήμο – αλλά και για συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού  τομέα.

Καθοριστικό γεγονός για την υλοποίηση μίας σειράς κινήσεων στον εν λόγω δήμο είναι ότι στις 29 Μαρτίου 2024 εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ που καθόριζε τις χρήσεις γης, ανοίγοντας τον δρόμο της ωρίμανσης για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής με την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Ο ίδιος δήμος έχει υπογράψει εκτός των άλλων προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκπόνηση τοπικού πολεοδομικού σχεδίου εντός των επόμενων δύο ετών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομών, με σκοπό την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης

https://www.noupou.gr

Αφήστε μας το σχόλιο σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.