Η ιστορία του διατηρητέου κτηρίου Ευτέρπη στο Λαύριο και οι διαδικασίες αποκατάστασης
Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου Ευτέρπη. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί η αισθητική αποκατάσταση και αναπαραγωγή επιλεγμένου ζωγραφικού διακόσμου και η αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων και κεραμοπλαστικού διακόσμου.
Το κτήριο Ευτέρπη βρίσκεται στην εργατική συνοικία Κυπριανού, επί της κεντρικής λεωφόρου Αθηνών – Λαυρίου, απέναντι από το «πάρκο με του φοίνικες». Κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου ως χώρος εκμάθησης μουσικής, ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυχής.
Θεωρείται ως έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής αξίας, καθώς αποτελούσε ένα από τα δύο κέντρα της μουσικής ζωής της πόλης του Λαυρίου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκού νεοκλασικισμού, είναι ισόγειο, επιφανείας περίπου 340 τ.μ. και χωρίζεται σε τρεις χώρους. Τη πλατεία των θεατών με τη σκηνή η οποία αποτελεί το αρχικό κτίσμα, όπως φαίνεται σε φωτογραφία του 1893 και από τα ίχνη των κλεισμένων ανοιγμάτων της νότιας πλευράς του κεντρικού χώρου, τον χώρο υποδοχής, που κτίστηκε αργότερα στη νότια όψη του αρχικού κτηρίου και έχει μικρότερο ύψος από αυτό της κεντρικής αίθουσας, και έναν αρκετά νεότερο τρίτο χώρο για τον οποίο δε βρέθηκαν περαιτέρω στοιχεία πέραν του ότι στεγάζονταν τα μηχανήματα προβολής κινηματογράφου.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτο στρατοδικείο των “στασιαστών” της Μακρονήσου ενώ στη συνέχεια και έως το 1980, για διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, χορούς κ.α. Μετά το κλείσιμο της Γαλλικής εταιρείας το 1977, το «Ευτέρπη» πουλήθηκε σε ιδιώτη και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη τροφίμων. Το 1981 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.