Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής: Συνάντηση στο Λαύριο Γερμανών καθηγητών και φοιτητών με την ΕΜΕΛ
Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, με την οργανωτική φροντίδα του Γιώργου Ν. Δερμάτη, μέλους του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ, και της Korinna Schönhärl, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Paderborn της Γερμανίας, επισκέφθηκαν τα Μουσεία της ΕΜΕΛ, το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και το Μουσείο Κεραμικής “ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης”, η εν λόγω καθηγήτρια και άλλοι τρεις συνάδελφοί της με 20 φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Paderborn, Cologne, Duisburg-Essen της Γερμανίας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού τους προγράμματος γνωριμίας με σημαντικούς ιστορικούς τόπους, Λαύριο, Μαραθώνα, Θερμοπύλες και τη σχέση των τοπικών κοινωνιών με αυτούς. Στο πρώτο Μουσείο τούς ξενάγησε ο Μιχάλης Βλάδος, Έφορος του Μουσείου και μέλος της ΕΜΕΛ, και στο δεύτερο ο Κώστας Γ. Μάνθος, Γεν. Γραμματέας της ΕΜΕΛ. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση στο παλαιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο με θέματα αναφερόμενα στους αρχαιολογικούς χώρους της Λαυρεωτικής, τα Μουσεία και τα Αρχεία και τον ρόλο της ΕΜΕΛ ως προς αυτά, γενικότερα στη στάση των μελών της και της κοινωνίας του Λαυρίου απέναντι στην ιστορία του τόπου.
Έγινε ουσιαστικός διάλογος πάνω σε καίρια ερωτήματα των Γερμανών φοιτητών και των καθηγητών τους. Απαντήσεις δόθηκαν από τον Γιώργο Ν. Δερμάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Γιώργος Σεφέρης, όταν τιμήθηκε με το βραβείο Nobel, στην πρώτη ομιλία του στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, είπε:
« “Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια…”. Επιτρέψτε μου την αναλογία με τη Λαυρεωτική : “Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια…” και η τεχνολογική, από την ανατολή της εποχής των μετάλλων, το 3500 π.Χ., στον Θορικό». Στις άλλες παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στην αγάπη, στο πάθος και στις αγωνιστικές προσπάθειες για τη σωτηρία και ανάδειξη των μνημείων, φυσικών και ιστορικών της Λαυρεωτικής, από την ΕΜΕΛ και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας του Λαυρίου και των θεσμών της περιοχής. Ο Τάσος Βλάδος, Πρόεδρος της ΕΜΕΛ, παρουσίασε το πολυσχιδές έργο του Συλλόγου, ίδρυση Μουσείων, εκδόσεις, ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου και των εκθεμάτων του Ορυκτολογικού Μουσείου, πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε γενόμενη ερώτηση αν υπάρχει πολιτικό πρόσημο στην ΕΜΕΛ, απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνει σε καυτά κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι απαντήσεις του Κώστα Μάνθου, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των εκδόσεων της ΕΜΕΛ και μάλιστα των ξενόγλωσσων.
Ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και για τα δύο μέρη, έγινε δε στα αγγλικά με τη βοήθεια της Θωμαής Δερμάτη, μέλους της ΕΜΕΛ, η οποία στη δική της παρέμβαση ανέδειξε την ανάγκη της μεταστέγασης του Ορυκτολογικού Μουσείου στους χώρους του παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου.