Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ.

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα ψήφισε να αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων της χώρας, απειλώντας τον χαρακτήρα του πόσιμου ύδατος ως κοινωνικού αγαθού, προχώρησε σε ΚΥΑ που καθορίζει κανόνες κοστολόγησης προοιωνίζοντας ένα ζοφερό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.

Και ενώ εκκρεμεί η απόφαση στο ΣΤΕ, η οποία θα κρίνει κατά πόσο είναι συνταγματικές οι νομοθετήσεις αυτές, ανάρτησε σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ.

Στο σχέδιο νόμου παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.!

Στο νομοσχέδιο, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος απέναντι στο συνδικαλιστικό όργανο των ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των κεκτημένων εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καν η διατήρηση έδρας στο Δήμο Λαυρεωτικής!

Ένας Δήμος με την έκταση και τις ιδιαιτερότητες της Λαυρεωτικής δηλαδή, θα βρεθεί χωρίς έδρα υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης να εξυπηρετούν τους πολίτες, χωρίς συνεργεία να μπορούν να επισκευάζουν άμεσα τις βλάβες, χωρίς τεχνική υπηρεσία να ασχολείται αποκλειστικά με τις ανάγκες και τα έργα της περιοχής μας.

Επειδή μέσω του Νομοσχεδίου:

• Καταργείται η αυτοδιοίκηση, αφαιρώντας της τις νευραλγικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης,

• Απειλείται η ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών,

• Αντιμετωπίζεται το νερό σαν εμπορικό προϊόν, με τη ρυθμιστική αρχή να χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας

• Καταπατούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα,

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, που προκηρύχθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας και:

1. Πραγματοποιούμε καθημερινά στάσεις εργασίας από Δευτέρα 24.02.2025 έως Πέμπτη 27.02.2025 και ώρες από 11:00 έως 15:00.

2. Προχωρούμε σε Κήρυξη 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

3. Απέχουμε από την επίβλεψη και την παραλαβή των έργων.

4. Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την τραγωδία των Τεμπών την Παρασκευή 28.02.2025.

Σημείωση: Με αίσθημα ευθύνης και γνωρίζοντας τη σημαντικότητα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης -σε αντίθεση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο απαξιώνει τη ΔΕΥΑ και το ρόλο της- θα υπάρχει προσωπικό επιφυλακής σε 24ωρη βάση. (Τηλ. Δ.Ε. Κερατέας 6931359587 και Δ.Ε. Λαυρίου και Αγ, Κωνσταντίνου 6940723918).