Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕκδηλώσειςΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Λαύριο [ΦΩΤΟ]

Με μεγάλη συμμετοχή στις πολύμορφες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιό του, ολοκληρώθηκε το Μαθητικό Διήμερο της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη στο Λαύριο, με σύνθημα «Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε…».

Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από την Αττική, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ενθουσιασμένοι συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο, όπου μαθαίνουν για τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των εργατών της πόλης του Λαυρίου στις αρχές του 20ού αιώνα. Έτοιμοι να μάθουν, να εμπνευστούν, να διδαχθούν από αυτή την ιδιαίτερη πρωτοβουλία που πήρε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο της κατασκήνωσης, ενώ λίγο αργότερα έγινε απονομή βραβείων στις 3 πρώτες ΟΒ της Οικονομικής Εξόρμησης.

Χθες,  πραγματοποιήθηκε μαζική, μαχητική συγκέντρωση στο κέντρο του Λαυρίου. Οι μαθητές κατευθύνθηκαν στη συγκέντρωση συγκροτημένα με πορεία από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο. Στη διάρκειά της φώναζαν δυναμικά συνθήματα όπως: «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» κ.ά.

Στη συγκέντρωση το λόγο πήρε για την κεντρική ομιλία ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ(Διαβάστε αποσπάσματα της ομιλίας του παρακάτω).

Ακολούθησε συναυλία από τους The Worksongs Project, με τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο. (Δείτε βίντεο εδώ).

Νωρίτερα, έγιναν ξεναγήσεις στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων του Λαυρίου, όπου σήμερα βρίσκεται το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, σε τρεις ομάδες μαθητών.

Κάθε ομάδα μαθητών με αφετηρία τον εξωτερικό χώρο ενός εκ των μηχανουργείων είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» σε όλη την ιστορία του Λαυρίου από το 3.000 π.Χ. μέχρι την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και του κινήματος τον προηγούμενο αιώνα αλλά και τις μέρες μας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Το μεσημέρι, οι μαθητές έφαγαν μεσημεριανό γεύμα και περιηγήθηκαν στην έκθεση που υπάρχει στο χώρο σχετικά με την ιστορία της περιοχής και τους αγώνες των εργατών. Ακόμη, δεν έλειψαν τα παιχνίδια και οι αθλητικές δραστηριότητες έξω από το χώρο της κατασκήνωσης. Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν από το μικρόφωνο το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, καθώς και όλους όσους συνεισέφεραν στη φιλοξενία, στις ξεναγήσεις αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες που εξελίσσονται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

http://www.902.gr