Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νίκος Βολάκος: Ένας νέος τραγουδοποιός με καταγωγή από την περιοχή των Μεσογείων

Ο Φρήντριχ Νίτσε έλεγε ότι χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος. Αυτό πιστεύει και ο ανερχόμενος ερμηνευτής, συνθέτης και στιχουργός Νίκος Βολάκος. Ο τελευταίος είναι ένας νέος τραγουδοποιός της περιοχής των Μεσογείων που όπως άλλοι σημαντικοί, όπως ο Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο  Μιχάλης Τερζής, ο Ευτύχης Ζαρμπ, ο Θοδωρής Λεμπέσης κα, υπηρετεί με αγάπη και πάθος το τραγούδι.

            Ο Νίκος ο Βολάκος έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και η καταγωγή της μητέρας του είναι από τα Καλύβια, το γένος Σωτήρχου. Κατοικεί στην περιοχή του Λαγονησίου ενώ έχει συγγενικές σχέσεις με την Κερατέα.

            Ο Νίκος Βολάκος  ακροβατεί ανάμεσα στο έντεχνο, ροκ και λαϊκό τραγούδι προσπαθώντας να εκφράσει βιώματα και μουσικές που χρόνια τώρα τον έχουν επηρεάσει (Χατζιδάκις, pop, rock κλπ). Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Δημήτρης Πάντος, ο Κωνσταντίνος Κατωμέρης,  ο Γιάννης Σκουρλής,ο Αντώνης Λογοθέτης ,ο Γιάννης Γρηγορίου ο Βασίλης Ραψανιώτης,  ο Γιώργος Ζαρέας, ο Τάσος Διομής, η Χριστίνα Πουπάλου, ο Φάνης Μπαλίκος, και ο Χρήστος Κάστανος, ο Δημήτρης Λιόλιος.

            Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα και πιάνο, γράφει τα δικά του τραγούδια ενώ συνεργάζεται με άλλους συνθέτες και στιχουργούς. Έχει συμμετάσχει με το τραγούδι «Να μ’ αγαπάς» στη συλλογή «Το Νέο Ελληνικό Τραγούδι» με τους πλέον αξιόλογους και διαχρονικούς καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης Με τα Ψηλά Ρεβέρ), Στέφανος Κορκολής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης τον Δεκέμβριο του 2015.

            Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές όπως «Σταυρός του Νότου» «Τσάι στη Σαχάρα», “HolyWood”,  «Half Note Jazz Club» κλπ. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Σπανό ως ερμηνευτής των τραγουδιών του στις συναυλίες  σε Σπάρτη και Τρίπολη τον Αύγουστο του 2015.

            Επίσης, συνεργάστηκε με τον δημοφιλή ηθοποιό Βασίλη Καΐλα. Ειδικότερα το 2012 συμμετείχε σε θεατροποιημένες μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες στον Νίκο Καββαδία που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Καΐλας, γεγονός που στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί με την μουσική γράφοντας τα δικά του τραγούδια.  Επιπρόσθετα, έχει συνεργαστεί με την Μαρίνα Δημητρούλα (τραγούδια, Θα μπω στην άκρη των ματιών μου, Να Μ’ αγαπάς) και την Ματίνα Καρελιώτη (τραγούδια Ένα γειά σου, Προδοσία)

            Παράλληλα έχει γράψει και δικά του τραγούδια όπως «Δεν σε θέλω πια», «Καλοκαιρινή Βροχή», «Είδωλα Θαμπά», «Έλα» .

            Μεταξύ των τελευταίων συνεργασιών του είναι κι αυτή με την καταξιωμένη συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν, Ζωή Τηγανούρια. Η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο τραγουδιών που υπογραφούν μαζί την μουσική και τους στίχους η Ματίνα Καρελιώτη. Επίσης στις 23/4 στο Ιανό στις 12.30 θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στα πλαίσια της παρουσίασης των Δέκα Χρόνων Ζωή Τηγανούρια.

            Στις εμφανίσεις του υπάρχουν πολλοί φίλοι που τον ακολουθούν. Υπάρχει μια μέθεξη με τον κόσμο που αναπτύσσεται μέσα από τα τραγούδια του και αυτή εξαργυρώνεται με την παρουσία όλο και περισσότερων θαυμαστών. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό και τον τραγουδοποιό, του δίνει δύναμη να συνεχίσει αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι.

            Προφανώς αυτό που αναβλύζει από τον καλλιτέχνη είναι η κατάθεση ψυχής και το πάθος του για την μουσική. Ωστόσο η μαγική επικοινωνία που αναπτύσσεται με τον θεατή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ταλέντου, ειλικρίνειας, χημείας μεταξύ των μουσικών και αγάπης για την μουσική. Ας αρχίσουμε λοιπόν να τον παρακολουθούμε.

            Ο Νίκος Βολάκος ενστερνίζεται αυτό που περιγραφεί πολύ ωραία ο πνευματικός του δάσκαλος Μάνος Χατζηδάκις «όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας»

Σπύρος Παπαθανασίου