Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Κέντρο ΠροσφύγωνΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής: Για την εκκένωση της δομής Κούρδων Προσφύγων του Λαυρίου στις 05/07/2023

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5/7/2023 η Πλατεία Λαυρίου ήταν στο ένα μέρος της σαν σιδερόφρακτη πολιτεία από ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, Ασφάλεια και ό,τι δύναμη καταστολής διαθέτει το κράτος. Αιτία ήταν η αιφνίδια και εντελώς απροειδοποίητη εκκένωση της δομής Κούρδων Προσφύγων που λειτουργεί από το 1985 στο κτήριο επί της οδού Δανουκάρα. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις ήδη από τις 7/4/23 με Δελτίο Τύπου, όταν η δομή περνούσε στα χέρια του Δήμου Λαυρεωτικής με σκοπό την «αξιοποίηση του κτηρίου για στέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών». Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Ανανιάδης βρέθηκε από τις 6,30 στην δομή.

Η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων σε ένα ακατάλληλο και ετοιμόρροπο κτήριο έχει την υπογραφή όσων σήμερα καυχιούνται ότι λύνουν το πρόβλημα και μάλιστα «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι». Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αρμόδια Υπουργεία, μαζί με τη Δημοτική Αρχή Λουκά  υπέγραψαν αυτήν την αποτρόπαια εικόνα να «μπουκάρουν» ξημερώματα η ΟΠΚΕ και τα ΜΑΤ, να σπάνε κλειδαριές και να σέρνουν 53 άτομα στο δρόμο, από αυτούς 19 παιδιά. Υπέγραψαν την έξωση των ανθρώπων και το κλείσιμο της δομής για να δώσουν «χαρά» και «αέρα στα πανιά» του Ερντογάν και της Τουρκίας, που είχαν στοχοποιήσει τους Κούρδους ως τρομοκράτες και την δομή ως «χώρο εκπαίδευσης και προετοιμασίας τρομοκρατών».

Από την μία, η κυβέρνηση της ΝΔ «καταθέτει» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το Αιγαίο την εκκένωση της δομής, παίζοντας το παιχνίδι του ΝΑΤΟ για διευθέτηση και απώλεια ελληνικής κυριαρχίας. Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή Λουκά «ξεμπερδεύει» με τους πρόσφυγες και το κτήριο προς τέρψη των κορακιών της τουριστικής ανάπτυξης και της εικόνας που θέλει να βγάλει προς τους επενδυτές: «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», με κάθε κόστος, συνδέοντας την κατεδάφιση της δομής με μια σειρά άλλες γειτονικές αλλαγές κτήσης που συμβαίνουν παράλληλα τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του αναπαρήγαγε όλη την επιχειρηματολογία του ακροδεξιού εσμού ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομική βόμβα», ότι «βάζουν φωτιές στα δάση» κτλ., ευθυγραμμισμένος πλήρως με την γραμμή της ΝΔ και της ΕΕ περί «μηδενικής ανοχής». Μιλάνε για ανθρώπους «υγειονομικές βόμβες» όταν έχουν απλώσει χωματερές και σκουπίδια σε κάθε λόφο και βουνό που μπορούν σε όλη την Λαυρεωτική.

Για εμάς, οι άνθρωποι αυτοί ήταν κομμάτι της κοινωνίας μας. Τα παιδιά τους πήγαιναν σχολείο μαζί μας, κάναμε παρέα. Πολλοί από αυτούς που ήρθαν ως επισκέπτες στη δομή από το 1985 και παρέμειναν στο Λαύριο, έκαναν οικογένεια, είναι χαρά μας και τιμή μας που τους έχουμε φίλους, αυτούς και τα παιδιά τους. Η κοινωνία του Λαυρίου τους υποδέχτηκε, τους αγκάλιασε, τους βοήθησε όπως αρμόζει σε έναν λαό που σέβεται την ιστορία του. Οι ίδιοι, σεβόμενοι απόλυτα την κοινωνία του Λαυρίου δεν δημιούργησαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Η ίδια η κοινωνία του Λαυρίου στήριξε την απόφασή τους να παραμείνουν μετά το 2016 και την απόσυρση του Ερυθρού Σταυρού. Ανώνυμα και αθόρυβα, όπως πρέπει να δίνεται η αλληλεγγύη σε λαούς που υποφέρουν, που διώκονται και αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

Αυτήν την αξιοπρέπεια τους, την μαχητικότητα και την τιμή τους τη στέρησαν τα όργανα της τάξης και ο Δήμος. Τώρα, προχωράνε σε κατεδάφιση του χώρου παρουσία κλούβας(!) και περιπολικού, ενώ ό,τι τους κάνει και μπορούν να το πάνε αλλού (όπως τους καταψύκτες και ποιος ξέρει τι άλλο) το παίρνουν μέσα από την δομή.

Αυτή είναι η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής: να περνάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα από τα χέρια τους και να παίρνουν τον εξοπλισμό των προσφύγων να τον πάνε στις Δημοτικές Κατασκηνώσεις, σε δημοτικές εγκαταστάσεις και ποιος ξέρει που αλλού. Στον χώρο επίσης ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες κατεδάφισης. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να δημοσιεύσει όλες τις απαραίτητες άδειες για τις εργασίες και να ληφθούν όλα τα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να διασφαλιστεί ότι όλος ο εξοπλισμός, τα υπάρχοντα και ό,τι υπήρχε στη δομή των προσφύγων θα μεταφερθούν ακέραια στο μέρος που θα υποδείξουν οι πρόσφυγες. Να δοθούν εγγυήσεις από την Δημοτική Αρχή και όποια άλλη Υπηρεσία είναι αρμόδια. Να επιστρέψει άμεσα ο εξοπλισμός που πάρθηκε από τη δομή στους πρόσφυγες.