Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής: Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία για την αντιλαϊκή πολιτική του Δήμου Λαυρεωτικής

Συνέχεια της ίδιας πολιτικής από την νέα διοίκηση του Δήμου Λαυρεωτικής σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2014-2018, των εφαρμοστικών νόμων της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «ΚΕΦΑΛΟΣ», έχουμε την επιβολή προοδευτικής κλίμακας τροφείων. Αύξηση δηλ. των τροφείων με εισοδηματικά κριτήρια.

Η φορομπηχτική αυτή απόφαση είναι επιεικώς απαράδεκτη και καλούμε το Δ.Σ. του Ν.Π. «ΚΕΦΑΛΟΣ» να την αποσύρει και να την ακυρώσει. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα που στενάζει είναι ο μηδενισμός των τροφείων σε κάθε περίπτωση. Ενδεικτικό είναι ότι οι Δήμαρχοι που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης ενέκριναν ομόφωνα με πρόσφατη απόφασή τους την κατάργηση όλων των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από την νέα σχολική χρονιά.

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λαυρεωτικής οικονομικού έτους 2015 συμπεριλαμβανομένου των ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΘΟΡΙΚΟΣ» και «ΚΕΦΑΛΟΣ», ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Α. Παμφίλης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: Δεν αποδεχόμαστε τη διεύρυνση της φοροεισπρακτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης που η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών (26/09/14) ονομάζει “βελτίωση της εισπραξιμότητας ιδίων εσόδων”.

Δεν θα συνταχτούμε με τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις που κινούνται στις κατευθύνσεις του «Καλλικράτη». Αποδέχτηκαν έτσι τις περικοπές των Κ.Α.Π. κατά 70% 2009-2013, συνέβαλαν στο να γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι στην παροχή επί πληρωμή βασικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, σαρώνονται εργασιακά δικαιώματα με την ανακύκλωση της ανεργίας, καλλιεργώντας αυταπάτες.

Θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας με όρους κινήματος λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα. Για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τα αιτήματα που καταθέσαμε στην 16η ειδική Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (14/11/14) όπως, επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Σ’ αυτό το σημείο πάλης εντάσσεται η κατάργηση των τροφείων για να ανασάνει ο κόσμος. Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν προνοιακές δομές και πρέπει να ωφελούνται οι δημότες χωρίς καμία διάκριση. Δεν μπορεί να τους μετατρέπουν σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος σε βάρος της τσέπης του λαού, με τον αποκλεισμό των παιδιών βάζοντας φραγμούς.

Εξηγήσαμε με επιχειρήματα και στοιχεία, ώστε τα τροφεία να ανέρχονται σε μηδέν από τη νέα χρονιά (χωρίς δικαιολογίες περί βιωσιμότητας). Κατ’ αρχήν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου (Λαύριο – Κερατέα) είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ. Το ποσό ως επιχορήγηση είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες των παιδικών σταθμών. Με τη χρηματοδότηση καλύπτονται οι επιλέξιμες δαπάνες. Φόροι – εισφορές, επιχορηγήσεις από θεσμοθετημένους πόρους για κάλυψη λειτουργικών  δαπανών, Άρθρο 25 Ν1828/89 ΚΑΠ για την κάλυψη γενικών αναγκών. Επιχορήγηση από ΕΣΠΑ για ΚΗΦΗ. Επιχορήγηση από ΕΣΠΑ για κατ’ οίκον φροντίδα. Επιχορήγηση από ΕΕΤΑΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το κόστος μισθοδοσίας των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων αορίστου, καλύπτεται από τα τακτικά έσοδα (επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) χωρίς την επιβάρυνση του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι το ταμείο που παραδόθηκε από την κοινωφελή επιχείρηση ως ΝΠΔΔ με το καθολικό τροφείο των 15€ για όλους τους γονείς (εκτός ορισμένων κατηγοριών) παρά την αντίθεσή μας (μειοψηφήσαμε) είναι πλεονασματικό με 165000€ διαθέσιμα μετρητά. Επομένως ο κόσμος χάνει παροχές. Χάνει «προνόμια» γιατί δεν γνωρίζει την αλήθεια να αντισταθεί. Η Τοπική Διοίκηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τη συνέχιση της προώθησης των αναδιαρθρώσεων (δηλ. αντιδραστικών αλλαγών) έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης, σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών. Οι άλλες παρατάξεις βαδίζουν στις ίδιες ράγες της Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την επίτευξη του απώτερου σκοπού. Ενώ συμφωνούσαν φραστικά (εκτός μεμονωμένων άστοχων παρεμβάσεων) με την πρότασή μας για κατάργηση των τροφείων στο τέλος ψήφισαν υπέρ της αύξησης αυτών εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο κ. Ιατρού (σε αγαστή συνεργασία) περιμένει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και είναι δοτικός σε όλα, απέναντι στις εκκλήσεις και τις παραινέσεις κυβέρνησης και Ε.Ε.  Αποκαλύπτεται στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα η συμπόρευσή του με το εκμεταλλευτικό σύστημα, που συχνά επιχειρεί να καλύψει με διάφορες αποστροφές περί “υγιούς επιχειρηματικότητας”, “κοινωνικής συνοχής” μαζί με όρκους πίστης στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις.

Είναι πρόκληση τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει, κάποιοι να μιλούν για κοινωνική πολιτική υιοθετώντας προγράμματα ελεημοσύνης στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας και από την άλλη να ορίζουν με συνοπτικές διαδικασίες εντεταλμένο Σύμβουλο στη ΔΕΗΑΤΗΛ με μισθό 1200€ το μήνα συν η αμοιβή του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης.

Δεν θα γίνουμε συνεργοί για την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, στην περιφρόνηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις οδηγίες (όπως καταγράφεται στη σχετική εγκύκλιο που συνυπογράφουν) χρειάζεται «εξορθολογισμός» και συγκράτηση του λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών της Τοπικής Διοίκησης. Θεωρούμε ότι αυτά είναι ασυμβίβαστα και μη ρεαλιστικά! Θα επιμείνουμε στην κατάργηση όλων των τροφείων και καλούμε το γονεϊκό κίνημα να συμπαρασταθεί.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής

Λαύριο 20/11/14